Atat jantele din alaliaj, cat si cele din otel, au avantaje si dezavantaje, in functie de tipul de cursa pe care il efectuam. In general insa, daca vrei frumusete si performanta alegi aliaj, iar daca vrei rezistenta, costuri reduse si adevarati “cai de povara”, atunci alegi jantele din otel.

Jantele din aliaj sunt acum oferite ca dotare standard pe multe modele de masini, datorita asspectului estetic, cat si performantelor suportate. Spre deosebire de jantele din otel, cele din liaj pe baza de aluminiu pot fi turnate si modelate in multiple forme, conferind autoturismelor acel aspect premium, personalizat, in vreme ce proprietarii au posibilitatea chiar de a-si alege din zecile de modele disponibile. Aliajul din nichel-aluminiu este mult mai usor dcat otelul, oferind masinii mai multa agilitate si acceleratie superioara. Prin urmare, o masina cu jante din aliaj va fi mult mai usor si mai distractiv de condus. Pe de alta parte insa, aliajul are tendinta de a se indoi mai usor decat otelul la impact, putandu-se chiar fisura sau sparge in cazul in care este lovit prea tare. Pentru a sti insa daca o janta din aliaj este pretabila la indoire sau fisurare, ar trebui mai intai sa stim compozitia din care este facuta aceasta. Inainte de toate, trebuie sa stim cat nichel a intrat in aliaj. Mai mult nichel face aliajul mai dur si mai greu, in vreme ce mai putin nichel ofera un aliaj mai usor, dar si mai putin rezistent la indoire. Mai trebuie spus ce metodele de fabricare, precum turnarea sub presiune sau forjarea au, de asemenea, efect asupra rezitentei jantelor din aliaj.

Mai mentionam ca jantele din aliaj pot fi polishate, pictate sau cromate, in moduri care mai de care mai atragatoare. Pe de alta parte, si acestea sunt vulnerabile la zgarieturi, coroziune si la acizii din produsele de curatare.

Jantele din otel sunt mai grele decat cele din aluminiu, asa ca, atunci cand puneti astfel de jante pe o masina pe care ati rulat anterior cu jante din aliaj, va asteptati probabil sa beneficiati de aceeasi agilitate si viteza in miscari.

Acestea coboara insa centrul de greutate al masinii, care se va misca mai greoi, parand ca aveti de a face cu un tanc. Evident, o masina usoara poate constitui o placere pe timp de vara, cand cresc si performantelemasinii, insa, pe timp de iarna, greutatea rotilor va confera un avantaj atat fizic, cat si psihic. Jantele mai grele vor face cauciucurile sa muste mai cu spor din zapada, iar coborarea centrului de greutate, chiar in dauna acceleratiei si agilitatii masinii, poate constitui, de asemenea, un plus. Unde mai pui ca jantele din otel sunt si la jumatate de pret sau chiar mai ieftine decat cele din aliaj, asa ca pot reprezenta o optiune buna pentru un set de roti de schimb pe timp de iarna.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.