Vladimir Putin, în momentul de față, ocupă pentru a treia oară poziția de președinte al Rusiei și toată lumea a auzit ori se teme de puterea pe care o deține, inclusiv americanii, dar articolul acesta nu este neapărat despre președintele Rusiei, ci mai mult despre documentarul care prezintă într-o notă plină de tragism ceea ce s-a întâmplat cu pregătirile pentru Olimpiada de Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sochi care s-a disputat anul acesta.
Pentru cine nu știe, orașul Sochi este situat în partea vestică a Rusiei și în partea estică a Mării Negre, el având un climat subtropical cu temperaturi destul de ridicate față de restul Rusiei unde se înregistrează frecvent valori negative ale temperaturii, mai ales pe timp de iarnă. Alături de Salzburg, Austria și PyeongChang, Coreea de Sud, orașul rusesc Sochi a fost propus să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, el fiind ales câștigător pe 4 iulie 2007. De atunci s-au făcut nenumărate demersuri pentru ca pregătirile să se sfârșească la timp, acest proiect devenind, după cum susțin anumite persoane, unul dintre proiectele de suflet ale președintelui Putin.
Documentarul “Jocurile lui Putin”, văzut la #oneworldromania, ne prezintă dintr-o perspectivă inedită lucrările care s-au desfășurat din 2007 până aproape de finalizarea acestora. Având un cost inițial estimat la 12 miliarde de dolari și dorindu-se a fi finanțat în proporție de 60% cu bani de la stat, iar restul de 40% cu capital privat, întregul proiect ce cuprinde construirea mai multor pârtii de schi, a patinuarelor, a străzilor, modernizarea vechiului aeroport și construirea unuia nou, a ajuns aproape de începerea Jocurilor Olimpice să se ridice la colosala sumă de 50 miliarde de dolari.
Filmul documentar regizat de Alexander Gentelev ne dezvăluie cum unii locuitori de acolo au fost strămutați după ce le-au fost naționalizate pământurile și casele din cauza disputatei “Legi a Olimpiadei” aprobată de parlamentarii ruși care nu ținea cont de absolut nimic atunci când venea vorba de ridicarea “construcțiilor pentru olimpiadă” (hoteluri private, cluburi de golf, etc).
De asemenea, mai puteți vedea cum corupția politicienilor ruși a ajuns la nivelul în care valoarea unui proiect costă 30% din banii investiți, restul de 70% ajungând sub formă de mită în buzunarele celor de la putere. “Jocurile lui Putin” ne mai artă că oamenilor de afaceri de talie mondială că atâta timp cât ei câștigă, nu le pasă deloc de ecosistemul din Rezervația Naturală de la Sochi.
Dacă aș putea să descriu tot ce s-a întâmplat cu pregătirile de la Sochi în câteva cuvinte, cred că aș spune simplu și răspicat: “corupție olimpică”. În timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă toată lumea spunea că lucrările de acolo sunt de o calitate extrem de mică, dar mă gândeam că zvonurile de pe internet erau cumva exagerate, dar după ce am văzut documentarul “Jocurile lui Putin”, înclin să cred că oamenii care spuneau toate chestiunile acelea chiar aveau dreptate.