Suntem oameni… Consideram ca, fata de celelalte vietuitoare, excelam in comunicare. Si totusi de multe ori celelalte vietuitoare ne intrec in ceea ce priveste comunicarea.
Orice vietuitoare comunica… Comunica cu ceilalti semeni ai aceleiasi specii, comunica cu oricare fiinta, indiferent de specie, prieten sau dusman, prin sunete, gesturi sau imagini, prin orice poate „impresiona” simturile. Important este sa poata fi inteleasa. Cu toate acestea, am constatat cu stupoare ca, uneori, comunicarea intre noi, oamenii, scartaie din toate balamalele. E greu de multe ori sa ne informam personal si „de unul singur” asupra tuturor problemelor care ne privesc mai mult sau mai putin personal. Ca atare, ar trebui sa primim din start si ritmic anumite informatii care ne-ar putea fi utile.

Citeste si: Diferenta intre jocurile de azi si jocurile din copilaria noastra

Din pacate, dezinformarea / lipsa de transparenta de la unele nivele, din unele institutii, se foloseste impotriva noastra in mod deliberat, caci e mult mai usor, uneori, sa privezi de anumite drepturi persoanele care nu stiu macar ca idee ce anume li se cuvine. Dezinformare! Cat de mult este folosita pentru a se obtine anumite profituri materiale sau financiare. Si nu numai…

Parinte si prieten pentru copilul tau

Multi considera ca acest lucru este imposibil dar eu cred ca poti fi in acelasi timp si parinte si prieten pentru copilul tau cu conditia sa aplici niste reguli. Cea mai importanta dintrea aceste eu o consider atragerea increderii copilului. Odata ce copilul are deplina incredere in tine iti va spune absolut tot ce-l framanta iar tu la randul tau il vei putea sfatui. Nu este bine sa incerci sa impui copilului ceva ce tie ti se pare normal. Nu este bine sa fi nici prea autoritar dar nici prea indulgent. Intre parinte si copil trebuie sa existe o relatie bazata pe dragoste, incredere si respect reciproca la fel ca si intr-o prietenie.

Te-ar putea interesa si: Despre anii copilariei

Anii copilariei – cei mai frumosi ani

De asemenea, inainte de toate, parintele trebuie sa fie un exemplu pozitiv pentru copilul sau. Regulile stabilite in fiecare camin trebuie respectate in primul rand de parinti daca vor ca si copilul sa le respecte la randul lui. Fa-l sa inteleaga ca tu esti prietenul lui cel mai bun insa dintre voi doi tu esti adultul si unele dintre problemele lui doar tu le poti revolva.

Nu-i face copilului promisiuni pe care nu le poti respecta, pentru ca astfel ii vei insela increderea si este posibil sa caute sprijin in alt aparte si exista riscul sa nimereasca in anturaje dubioase.
Mama mea nu mi-a zis nicodata nu face asta ci spunea doar atat: „Parerea mea este ca nu e bine sa faci asta pentru ca… si imi enumera argumentele ei… insa tu faci cum vrei, eu ti-am spus ce cred eu.” Si credeti-ma, intotdeauna am facut dupa cum mi-a spus ea si pentru asta ii voi multumi mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.