Ce sunt problemele menstruale?
Orice ciclu menstrual vine cu o serie de simptome. Sindromul premenstrual (PMS) include cele mai multe dintre aceste probleme cum ar fi, crampe si oboseala dar, aceste simptome ar trebui sa treaca atunci cand se declanseaza menstruatia.
Totusi, exista unele care pot indica prezenta unor probleme de sanatate. Menstruatia care este prea abundenta sau, dimpotriva, cu o cantitate redusa de sange poate insemna exsitenta anumitor afectiuni. De asemenea, si lipsa menstruatiei poate insemna prezenta anumitor probleme la acest nivel.
Trebuie sa stii ca ceea ce este „normal” pentru o femeie, poate fi anormal pentru alta. Ceea ce intelegi tu prin ciclu regulat, inseamna anormal pentru alta femeie. Trebuie sa fii mereu atenta la ceea ce iti spune corpul tau si sa ii spui medicului orice modificare pe care o observi la menstruatia ta.
Exista mai multe probleme pe care tu le-ai putea experimenta.
Sindromul premenstrual -PMS
Acest sindrom se poate manifesta cu una sau cu doua saptamani inainte ca menstruatia ta sa se declanseze. Unele femei pot avea simptome atat la nivel fizic, cat si emotional. Alte femei au afirmat ca nu prea au simptome in aceasta perioada. PMS-ul poate include:
Balonare, iritabilitate, dureri de spate si de cap, dureri de san, acnee, pofte ciudate, oboseala extrema, depresie, anxietate, stres, insomnie, constipatie, crampe stomacale.
Poti avea simptome diferite de la luna la luna si intensitatea acestora poate varia, de asemenea. PMS-ul este foarte inconfortabil, insa nu ar trebui sa iti faci griji daca tu iti poti desfasura asa cum trebuie activitatile zilnice.
Menstruatii abundente
Un aspect al unei menstruatii dificile este un flux mare. Se mai numeste si menoragie, afectiune care te face sa sangerezi mai mult decat normal. Este posibil sa dureze mai mult de 7 zile. Menoragia este cauzata de dezechilibre la nivel hormonal, mai ales la nivelul estrogenului si progesteronului.
Alte cauze care pot sta la baza unei menstruatii iregulate, pot fi:
- Pubertatea
- Infectiile la nivelul vaginului
- Inflamatiile colului uterin
- Glanda tiroida subactiva
- Fibroame la nivelul uterului
- Schimbari la nivelul dietei sau exercitiile fizice
Lipsa menstruatiei
In anumite situatii, femeile nu mai au ciclu menstrual. Asta se numeste amenoree. Amenorrea primara este atunci cand nu ai deloc menstruatie pana la varsta de 16 ani. Poate fi cauzata de anumite probleme la nivelul glandei pituitare, de un defect congenital al sistemului de reproducere feminin sau de o intarziere in pubertate. Amenoreea secundara apare atunci cand nu mai ai menstruatii timp de sase luni sau mai mult.
Cauzele amenoreei secundare si primare la adolescente includ:
- Anorexia
- Hipertiroidismul
- Chisturi ovariene
- Greutate in exces
- Sarcina
Atunci cand femeile adulte nu mai au menstruatie, cauzele pot fi diferite. Acestea includ:
- Insuficienta ovariana precoce
- Inflamatie a pelvisului
- Sarcina
- Alaptatul
- Menopauza
Daca nu iti vine menstruatie mai mult timp, este posibil sa fii insarcinata. Daca suspectezi acest lucru, ai grija sa iti faci un test de sarcina. Aceste teste reprezinta cea mai ieftina cale de a afla deca esti sau nu insarcinata.
Menstruatii dureroase
Nu numai ca ciclurile tale pot fi mai abundente sau mai usoare dar, pot fi si dureroase. Sa ai crampe este ceva normal in PMS si ele apar atunci cand uterul tau se contracta cand incepe menstruatia. Totusi, unele femei s-au plans de dureri foarte mari. Numita si dismenoree, menstruatia foarte dureroasa poate indica anumite probleme de sanatate, cum ar fi:
- Fibroame
- Boala inflamatorie pelvina
- Endometrioza
Diagnosticarea problemelor menstruale
Primul pas in diagnosticarea problemelor ginecologice este sa te duci la un medic specialist. El va dori sa afle toate simptomele pe care le ai si de cand exista ele. Ar fi mai bine sa te duci pregatita, avand pe un carnetel toate informatiile care l-ar putea ajuta pe medic sa inteleaga mai bine situatia ta.
Pe langa un examen fizic, medicul iti va face si unul la nivelul pelvisului. Acest control ii va permite sa evalueze organele si sa determine daca vaginul este inflamat sau nu. El iti va face si testul Papanicolau pentru a afla daca exista celule canceroase.
Testele de sange te vor ajuta sa afli daca exista un dezechilibru la nivelul hormonilor care ar putea cauza problemele menstruale. Daca suspectezi ca ai fi insarcinata, doctorul tau va cere un test de sange sau de urina, atunci cand te vei duce la control.
Alte teste pe care medicul ti le-ar putea da pentru a diagnostica problemele menstruale:
- Biopsie endometriala ( extragerea unei parti foarte mici din uter care va fi trimisa pentru analize)
- Histeroscopie (o camera mica este introdusa in interiorul uterului pentru a identifica posibilele anormalitati)
- Ultrasunete (folosite pentru a crea o imagine a uterului)
Tratarea problemelor menstruale
Tipul de tratament pe care il vei primi va fi in functie de cauza care sta la baza menstruatiei tale anormale. Pilulele contraceptive pot aplana simptomele PMS-ului, dar si sa echilibreze fluxul abundent. Daca acesta este cauzat de probleme la nivelul tiroidei sau de alte dezechilibre hormonale, este posibil ca menstruatiile tale sa fie mai regulate odata ce ai inceput tratamentul cu aceste pastile.
Dismenorrea poate avea legatura cu hormonii insa, ti se poate cere sa urmezi si alte tratamente pentru rezolvarea problemei. De exemplu, antibioticele sunt folosite pentru a trata boala inflamatorie pelviana.
Perspective pe termen lung
Iregularitatile intre ciclurile menstruale sunt ceva normal deci, un flux mai mare sau mai mic nu este, de obicei, ceva de care ar trebui sa iti faci griji. Totusi, daca ai dureri mari si observi si prezenta unor cheaguri, trebuie sa te duci imediat la un control. Ar trebui sa te duci si in cazul in care ciclul tau menstrual tine mai putin de 21 de zile sau daca apare dupa o perioada mai mare de 35 de zile.
Cum ne protejam in aceasta perioada?
In ziua de astazi avem mai multe alternative de protejare cand vine vorba de perioada menstruatiei. Pe langa tampoanele si absorbantele pe care le stim, au aparut si cupele menstruale. Poate nu ati auzit inca de ele insa au inceput sa devina din ce in ce mai cunoscute. Sunt din silicon medical, nonalergenice, sigure si mai ales reutilizabile. Se introduc in vagin si colecteaza sangele menstrual. Utilizarea lor este foarte usoara odata ce incepi sa te obisnuiesti cu ele. Sursa articol