Aceasta categorie aparte de cauciucuri, numite cauciucuri moto (pentru motociclete) sunt cele care asigura contactul cu solul prin intermediul zonei de contact in circumstante normale, avand o influenta foarte mare asupra caracteristicilor de manipulare a unei motociclete. Cauciucurile moto beneficiaza de o portiune de fiting circulara pentru a facilita inclinarea necesara pentru ca motocicleta sa intoarca.

Motocicletele folosesc in mod obisnuit cauciucuri moto pneumatice. O alta categorie de cauciucuri moto contine in locurile cele mai supuse presiunii si posibilitatii de gaurire, o spuma care nu se poate perfora. Ambele tipuri sunt utilizate in industria producatoare de cauciucuri pentru motociclete. Dintre tipurile de cauciucuri moto, cele mai frecvente sunt destinate motocicletelor de teren, celor de drum lung, celor sport si motoretelor.

Categoria de cauciucuri moto „Sport”, pentru performanta, asigura o foarte buna aderenta, dar nu rezista mai mult de 1.600 km. Exista cauciucuri moto speciale pentru cursele de motociclete. Acestea asigura aderenta extrem de buna pentru viraje. In acest caz, datorita temperaturilor inalte pentru care sunt facute sa reziste, ele sunt nerecomandate pentru utilizare stradala pentru ca nu pot atinge temperatura optima inainte ca soferul sa ajunga la destinatie. In cursele de motociclete, cauciucurile sunt incalzite cu ajutorul incalzitoarelor de cauciucuri.

Un tip aparte de cauciucuri moto sunt cele folosite la motocicletele pentru sport de strada, pentru motociclistii inraiti care isi petrec timpul escaladand diverse cotloane pe benzile de circulatie publice. Aceste cauciucuri moto nu rezista mult dar au o mai buna tractiune pentru viraje. De aceasta tractiune buna beneficiaza si la temperaturi scazute, dar daca anvelopele se incalzesc intern prea tare,ele si-o pot pierde.

Afla si: Cum cumperi cauciucuri second hand?

Anvelopele cu aderenta marita utilizate in competitii au o forma oarecum triunghiulara care ofera o zona de contact cu solul marita. Datorita acestei forme, zona de contact va fi mai slaba in centru, ceea ce poate duce la dezvoltarea unei mici suprafete plane cand motocicleta este condusa in linie dreapta pentru perioade lungi de timp. Aceste cauciucuri moto sunt facute dintr-un compus mai moale al cauciucului.

Anvelopele pentru motociclete off road au caneluri adanci, noduroase, pentru aderenta maxima si inlaturare a noroiului, nisipului si a pietrisului. Aceasta categorie de cauciucuri moto au tendinta de a nu fi indeajuns de stabile pe suprafete pavate. In comparatie cu celelalte anvelope, cele pentru drum lung sunt facute dintr-un cauciuc mai dur, pentru imbunatatirea duratei de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.