Decizia de a achizitiona cauciucuri second hand, este una facuta de cei mai multi detinatori de masini din dorinta de a face economie. Cu toate acestea, aceasta achizitie a fost catalogata drept o „falsa economie” si o hotarare periculoasa deoarece multe produse din categoria cauciucuri second hand au defecte mai putin vizibile la prima vedere dar care pot genera accidente grave. Anvelopele vechi au de obicei cateva mii de kilometri de drum in spate si sunt considerate foarte riscante.

Cea mai mare categorie de cauciucuri second hand ar trebui inspectate de specialisti inainte de a fi puse la vanzare: din interior, din exterior si neaparat cu presiune de 30 psi. Majoritatea magazinelor care comercializeaza astfel de cauciucuri second hand sustin ca produsele pe care le au la vanzare nu sunt crapate, nu au defecte majore si pot fi folosite cu succes in continuare. Dar realitatea nu este intotdeauna asa.

Te-ar putea interesa si: Ce sa alegem intre jante de otel si jante din aliaj?

Cauciucul din componenta anvelopelor de vara isi pastreaza proprietatile pana la 6 ani iar la cele de iarna cu un an mai putin. Este recomandata schimbarea unor anvelope cu cauciucuri second hand doar daca cele de vara au vechime maxima 4 ani, iar cele de iarna 3 ani. Aceasta categorie de cauciucuri, cauciucuri second hand ce apartin unor firme recunoscute, este considerata mai buna decat unele de o calitate indoielnica iar achizitionarea lor este recomandata daca proprietarul masinii nu are suficienti bani cu care sa achiztioneze anvelope noi. Se recomanda multa precautie inainte de achizitionarea unor cauciucuri second hand, care pot parea intr-o stare perfecta.

Deci, inainte de a achizitiona o pereche de cauciucuri second hand e bine sa aveti in vedere: prezenta unor semne de imbatranire prematura a cauciucului, a unor umflaturi si defecte vizibile si gradul de uzura al pneurilor. Pentru ca unele cauciucuri second hand pot parea noi la exterior, dar in interior componentele sa fie oxidate, procesul acesta derulandu-se dinspre interior spre exterior, proprietatile chimice ale cauciucului se pot schimba foarte mult.

Riscul de accidente datorate cauciucurilor second hand este mult crescut dar acest lucru nu afecteaza piata detinuta de cauciucuri second hand, numarul de retaileri care le comercializeaza fiind in crestere. Acesta crestere se datoreaza in primul rand climatului economic nefavorabil, criza fiind principalul motiv pentru care romanii isi achizitioneaza cauciucuri second hand. Pretul platit pentru cauciucuri second hand este aproximativ de 2 ori mai mic decat cel necesar pentru unele noi.

Statisticile realizate de catre Politia Rutiera arata ca majoritatea accidentelor usoare au loc datorita anvelopelor uzate si a drumurilor prost asfaltate. Romanii isi schimba cauciucurile doar cand acestea devin impracticabile iar multi dintre ei prefera sa achizitioneze cauciucuri second hand. Va puteti alege totusi cauciucuri de la firme mai putin renumite, dar noi, care va asigura garantie, in locul celor second hand care pot fi mai problematice decat va inchipuiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.