Istoria acestui producator extrem de cunoscut de cauciucuri, Michelin, a pornit de la descoperitorul utilizarii benzenului ca solvent in procesul de dizolvare, MacIntosh. Acesta s-a asociat cu Hancock, descoperitorul operatiei de masticare (supunerea cauciucului la deformatii plastice in mod repetat pentru a se diminua viscozitatea acestuia) si a pus bazele primei fabrici de tesaturi impermeabilizate.
In urma casatoriei descendentei acestuia, Elizabeth Pugh Barker (nepoata) cu Edouard Daubree, in anul 1829, cauciucul a patruns in regiunea franceza Auvergne, fiind utilizat pentru confectionarea mingiilor de joaca pentru copii. Daubree s-a asociat la randul lui cu Aristide Barbier si au infiintat „Barbier Daubree & Co.”. Numele companiei s-a schimbat pe parcursul anilor in „E.Daubree & Co.”, „J.G.Bideau & Co.” pana s-a stabilit la „Michelin & Co.” (corespunde preluarii companiei de catre Edouard Michelin).
Sfat: Poti cumpara cauciucuri Second Hand. Vezi aici cum si de unde
Intamplarea care l-a facut pe Michelin sa-si manifeste interesul pentru industria transportului , prin productia de cauciucuri (anvelope) Michelin a fost dorinta unui biciclist de a-si repara anvelopele Dunlop. Patronul companiei implementeaza in urma respectivului eveniment un model de cauciucuri Michelin detasabile, ce puteau fi reparate intr-un timp record: un sfert de ora. Au urmat anvelopele pentru automobil, fratii Michelin conducand prima masina care rula cu pneuri, pe baza de aer in roti, pe numele ei „Eclair”(1895).
Simbolul companiei este si azi „Omul Michelin”(Bibendum), personaj format din anvelope suprapuse, care avea alaturi motto-ul „Michelin tires drink obstacles!” („Anvelopele Michelin absorb obstacolele!”). In anul 2000 acesta a fost votat drept „cel mai bun logo din lume”.
Printre noile modele de anvelope (cauciucuri Michelin), s-au numarat: anvelopa „Stop”, anvelopa „Pilot”, pneul „Metalic”, anvelopa cu structura radiala, pneul radial, primul pneu radial pentru excavatoare si buldozere. Noutatea ce survine in cazul cauciucului Michelin (anvelopei) „Stop” este profilul antiderapant conceput pentru mentinerea aderentei autovehiculului la asfaltul ud. „Pilot” este prima anvelopa turing conceputa pentru ameliorarea aderentei la viteze mari. Anvelopa „Metalic”este prima cu structura de otel pentru camioane. Dupa ce a lansat anvelopa cu structura radiala, o inovatie in acele timpuri, Michelin a revolutionat industria cauciucurilor cu noul pneu radial, ce purta numele „Michelin X”, urmat de primul pneu asimetric denumit „Michelin XAS”, destinat masinilor performante.
La capitolul productie de cauciucuri pentru motociclete, Michelin ocupa locul I in Europa. De aceea, in 1999, a fost lansat cunoscutul cauciuc „Delta Radial”, dedicat motocicletelor de competitie. Zece ani mai tarziu, a prezentat o gama noua de cauciucuri Michelin pentru motociclete, „Power One”.
Michelin colaboreaza inca din 2002 cu cunoscutul constructor german Porsche. Special pentru Porsche, acesta a realizat 3 noi modele de cauciucuri Michelin (anvelope) pentru SUV-uri dedicate lui Porsche Cayenne. Cele trei tipuri de cauciucuri Michelin ofera performante notabile in ceea ce priveste durata de viata, siguranta si impactul asupra mediului inconjurator, purtand indicativul N (este in conformitate cu standardele producatorului german).
Aceste cauciucuri Michelin sunt: Latitude Tour HP, Latitude Sport si Latitude Alpin. Anvelopa „Latitude Tour HP” are avantajul eficientei termice si al rezistentei scazute la rulare si greutate redusa, ajung chiar la performanta de reducere a consumului de pana la 0,2 – 0,4 litri / 100 km de carburant. „Latitude Sport” este conceputa pentru o eficienta energetica ridicata si un nivel de siguranta crescut in orice situatii. Anvelopele ce fac parte din categoria cauciucuri Michelin cu numele „Latitude Alpin” sunt dedicate sezonului de iarna, speciale pentru zonele acoperite cu zapada, sustinand aderenta la sol.
Afla si despre: cauciucurile Goodyear
Pentru vehiculele utilitare, noua anvelopa „Agilis Alpin” asigura scurtarea distantei de franare si cresterea aderentei, dar si stabilitatea pe carosabilul acoperit de gheata sau cel umed, favorabil potentialelor accidente. Pentru realizarea acestor cauciucuri Michelin, s-a folosit un cauciuc special, mult mai rezistent la frecare si s-a adaugat, la nivelul flancului, 8 protectii care sa impiedice impactul alaturi de carcasa dubla. Aceasta anvelopa utilizeaza tehnologia „Durable Contact Patch”, avand o suprafata mai mare cu 27% fata de amprenta altor anvelope. Numarul lamelor a crescut iar distanta de franare pe carosabilul umed a fost scurtata cu aproximativ 2 metri, tractiunea fiind cu 25% mai buna. Chiar daca este supusa unor forte longitudinale in momentul franarii sau accelerarii si fortei laterale la viraje, anvelopa continua sa ramana stabila.
Daca datele furnizate in acest articol v-au fost de folos, in link-urile alaturate puteti citi istoricul si particularitatile si altor companii de renume din industria de productie si prelucrare a cauciucului.