Accidentul nuclear de la Cernobal din anul 1986 a ridicat probleme cu privire la siguranta industriei sovietice de energie nucleara, precum si la siguanta folosirii energiei nucleare in general. Accidentul de la Cernobal a dus la incetinirea expansiunii energiei nucleare pentru un numar de ani si a fortat guvernul sovietic sa devina mai putin secretos cu privire la procedurile sale.

Rusia, Ucraina, si Belarus au fost impovarate cu continua decontaminare si costurile substantiale si de ingrijire a sanatatii dupa accidentului de la Cernobil. Treizeci si una de decese sunt atribuite direct accidentului, toate in randul personalului reactorului si al lucratorilor de urgenta. Un raport UNSCEAR a confirmat un numar total 64 decese din cauza radiatiilor de la accidentul de la Cernobal in 2008.

La data de 26 aprilie 1986, la 01:23, reactorul patru al centralei nucleare de la Cernoal a suferit o crestere de putere catastrofala care a condus la explozii in miezul sau. Explozia a dispersat cantitati mari de combustibil radioactiv si de materiale din miezul radioactiv in atmosfera si a dus la aprinderea combustibilului grafit. Grafitul arzand a crescut emisiile de particule radioactive, acestea au fost purtate de fum. Accidentul nuclear a avut loc in timpul unui experiment programat pentru a testa un model potential de racire in caz de urgenta.

Au fost doua explicatii oficiale ale accidentului: prima fiind mai tarziu admisa ca fiind eronata a fost publicata in august 1986 iar vina plasata in mod eficient pe operatorii centralei electrice. Pentru a investiga cauzele accidentului AIEA a creat un grup cunoscut sub numele de Grupul Consultativ international pentru Siguranta NuclearaI (INSAG), care, in raportul sau din 1986, INSAG-1, a sustinut in ansamblu acest punct de vedere, pe baza datelor furnizate de Sovietici si declaratiile orale ale specialistilor.

Din acest punct de vedere, accidentul a fost cauzat de grave incalcari ale normelor si reglementarilor de operare a reactoarelor nucleare. „”In timpul pregatirii si testarii generatoarelor electrice cu turbina sub in conditii de sarcina auxiliara, personalul a deconectat o serie de sisteme tehnice de protectie si a incalcat prevederile operationale de siguranta cele mai importante pentru efectuarea unui exercitiu tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.