Cu totii cunoastem beneficiile celebrelor ciuperci comestibile de padure, insa putini dintre noi cunosc caracteristicile unor ciuperci comestibile de padure (am scris aici despre cum recunosti ciupercile comestibile). In urmatoarele randuri va vom prezenta cateva detalii prin care puteti diferentia o ciuperca necomestibile de una comestibila.

Valoroasele ciuperci comestibile de padure sunt de mai multe specii existand urmatoarele ciuperci comestibile de padure: hribi, chitarca, hribul pucios, galbiori/bureti galbeni, vinetica pestrita, ghebe sau opintici, zbarciog, zbarciogul tuguiat, lepiota rhacodes, lepiota clypeolaria, creasta cocosului, buretele de conopida sau barba caprei, ciuperca de camp, craite/ronite sau burete domnesc.

Aceste ciuperci comestibile de padure prezinta cateva caracteristici specifice speciei cu ajutorul carora le puteti diferentia de cele necomestibile. Cunoscutele ciuperci comestibile de padure numite hribi au o palarie de culoare castanie-bruna, bombata, sferica la inceput, himisferica, apoi devine intinsa.

Tuburile sporifere sunt simple, albicioase, apoi galbene,verzui. Piciorul este umflat la baza, are culoare brun deschis, fiind ornamentat cu o retea sub palarie. Aceste ciuperci comestibile de padure cresc direct pe sol, primavara, vara sau toamna, izolate sau in grupuri, in paduri de foioase sau de conifere, in luminisuri.

Cea de-a doua specie de ciuperci comestibile de padure numita chitarca se caracterizeaza printr-o palarie de culoare portocalie sau de culoare brun-rosiatica, o palarie sferica, hemisferica apoi intinsa, foarte carnoasa si putin vascoasa pe timp umed. Creste izolat sau in grupuri, in paduri de foioase, mai ales unde cresc salcii, plopi sau mesteceni, in luminisuri, vara si toamna.

Cunoscutele ciuperci comestibile de padure au o palarie globuroasa si groasa, hemisferica, bombata, la maturitate intinsa, de culoare brun inchis, pe margine prezinta solzisori fibrilosi si cazatori. Piciorul este bulbos, ingrosat spre baza si are culoarea brun deschis spre brun. Tuburile sporifere sunt albicioase, apoi galben-verzui. Creste pe sol in paduri si in liziere, in special vara si toamna.

Specialistii caracterizeaza acele ciuperci comestibile de padure numite galbiori sau bureti galbeni ca avand palaria boltita in stadiul tanar, ca o emisfera, cu marginile aproape regulate, rasucite in jos, iar la maturitate se aseamana cu o palnie cu marginile incretite, lobate sau ondulate regulat. Culoarea se aseamana cu cea a galbenusului de ou. Piciorul este plin, continuandu-se cu palaria fara o limita definitiva.

Citeste si: Despre trufele de padure. Cat costa si de unde le putem cumpara?

Specia de ciuperci comestibile de padure numita vinetica pestrita are o palarie hemisferica, convexa-plana si adancita la centru. Suprafata palariei are culoarea cenusie-verzuie, galben-verzuie, cuticula usor separabila de pulpa, uscata si foarte sensibila, se crapa cu usurinta.

O alta specie de ciuperci comestibile de padure numita ghebe sau opintici are o palarie cu putina pulpa si boltita in tinerete, iar la maturitate este convexa, aproape plana, cu mici solzisori bruni, asezati in cercuri. Piciorul este lung, fiind mai gros la baza si mai subtire catre palarie. Este o specie comuna de ciuperci comestibile de padure intalnita des pe cioatele de sejar, fag si brad sau pe resturile lemnoase.

Ghebele apar toamna in tufe mari formate din mai multe exemplare. Specia numita creasta cocosului este o specie mai speciala, care creste in forma de trunchi albicios, cu numeroase ramuri galbene-aurii, comprimate si striate in lungime, fragile, care se ramifica la randul lor in in ramuri subtiri acoperite stratul himenial. Aceasta ciuperca are corpul fructifer si creste toamna in padurile de foioase si conifere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.