O dezbatere privind cocktail-ul amestecat versus cel preparat in shaker poate deveni destul de aprinsa, mai ales daca este adus in discutie si faimosul Martini. Privind retrospectiv la tipurile de cocktail, putem diferentia cele doua modalitati de preparare, insa care este metoda corecta, cea care iti va furniza bautura delicioasa?

Barmanii au un fel de reguli pe care le aplica, insa orice regula are si exceptie, asa ca le poti experimenta pe amandoua!

Amesteca cocktail-ul in shaker atunci cand adaugi in el suc de fructe, lichior cremos, sirop, oua, lactate sau aorice alt amestec dens. Bautura astfel preparata devine mai compacta, cu un aspect mai efervescent, mai tulbure, care dispare imediat dupa ce este strecurata.

Iata cateva retete de cocktailuri, numai bune de preparat in shaker:

Martini cu ciocolata

Rasfata-te cu acest cocktail imbogatit cu cacao si garnisit cu ciocolata. Este o bautura – desert, perfecta pentru cina sau pentru zilele in care pur si simplu ai pofta de ceva dulce. Se foloseste lichior de ciocolata, crema de cacao alba sau neagra, vodka si, bineinteles, cuburi de gheata. Toate amestecate bine timp de 3 minute.

Cosmopolitan

Clasicul “Cosmopolitan” este o bautura destul de simpla, devenita cel  mai popular  cocktail al tuturor timpurilor, dupa aparitia in serialul “Sex and the City”.

Ca si ingrediente, se folosesc: vodka, simpla sau cu aroma de citrice, lichior de portocale, suc proaspat de lime, suc de afine si portocala pentru garnitura, toate amestecate bine cu gheata.

Mai Tai

Tradus din tahitiana, Mai Tai inseamna “in afara acestei lumi” si este o descriere care se potriveste de minune acestui cocktail, in care se regseste romul light sau dark, suc de lime, curacao, lichior de cirese amare si gheata din ambundenta.

Pe de alta parte, amestecam cocktail-urile in care folosim acool distilat sau amestecuri foarte usoare. Aceasta metoda de preparare, agitand usor, se foloseste pentru a combina delicat bauturile cu cantitatea perfecta de gheata. Bauturi ca ginul sau whiskey-ul sunt amestecate in acest fel, deoarece, se spune ca shakerul va “zdrobi” alcoolul.

Iata cateva exemple de cocktail la care putem aplica aceasta regula:

Imperial Cocktail

Imagineaza-ti un Martini cu cirese si o lingurita de lichior de cirese amare, nu prea mult, fiindca in acest caz, strica. Amesteca intr-un pahar cuburile de gheata cu vermouth, gin, lichiorul de cirese amare si garniseste-l cu o felie de lime.

Manhattan

Unul dintre cele mai appreciate si vechi cocktail-uri, Manhattan este un classic in adevaratul sens al cuvantului. Acest amestec foloseste pentru prima data vermutul ca si component. Pentru a-l prepara, pune ingredientele intr-un pahar cu cuburi de gheata: whiskey de secara, vermut dulce, bitter, amesteca usor si garniseste cu cirese.

Martini

Clasicul Martini este una dintre bauturile pe care orice barman ar trebui sa stie a o prepare. Sunt multe moduri in care putem face Martini: cu gin sau vodka, putin vermut, amestecat usor sau in shaker si garnisit cu o maslina sau o felie de lamiae.

O singura bautura si … atat de multe optiuni! Nu uita de cuburile de gheata – sunt absolut necesare!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *