Experiențele timpurii formează deprinderi în educaţie și pot oferi o bază solidă sau una slabă (în aceeaşi măsură), pentru dezvoltarea psihologică ulterioară. Acest punct de vedere este exprimat în zicala: „Creanga îndoită arată cum va creşte copacul”. Din această perspectivă, asigurarea unui start bun în viaţă, pentru copiii noştri, este critică.

Pretutindeni în lume, copiii încep educaţia formală la 6-7 ani. La această varstă, abilităţile lor intelectuale sunt favorabile învăţării. Copiii sunt capabili de raţionamente logice şi argumentări sistematice iar gândirea lor este mai fluentă şi mai flexibilă. Această înțelegere a principiilor logice îi ajută pe copii să înțeleagă cu ușurință științele, matematica și alte subiecte. La această vârstă tânără putem avea cea mai mare influență asupra inteligenţei lor, oferindu-le informare, orientare și resursele de care au nevoie, pentru a face alegeri şi care vor conduce la o viață sănătoasă.

Sănătatea bună a copiilor este o condiție prealabilă pentru rezultate şcolare bune, pentru dezvoltarea identității lor și pentru învăţare şi participare la activităţile sociale. Avem organisme uimitoare și minți deosebite. Minți care pot determina corpul nostru să facă aproape orice. Cunoscând structura și funcțiile organismului, mintea va ajuta la accesarea capacităților corpului. Educația va motiva copiii pentru a-şi îmbunătăți viața; pentru a dezvolta în sine un sentiment de responsabilitate, pentru condiții de sănătate. Aceeaşi educaţie îi va învăța prevenire și le va furniza cunoștințe pentru a schimba obiceiurile de zi cu zi, cu un stil de viață sănătos.

Această educaţie este un tip de condiționare, care afectează nu numai prima generaţie. Generațiile viitoare vor beneficia de pe urma ideilor îmbunătățite, cultivate în mod corespunzător, cu privire la sănătate şi la educaţia pentru sănătate. Această educaţie va ajuta copiii să facă față unor situații de stres, anxietate, depresie sau alte tulburări emoționale, pentru a reduce impactul acestor probleme mentale și emoționale, care în alte condiţii pot duce la efecte fizice dăunătoare.

Seminarul “Copiii si homeopatia” cu dr. Dana Amanolesei

De Luminiţa Sorescu

Seminarul cu numărul patru din cadrul programului “Părinți Informați” a avut loc marți 19 aprilie 2016 iar invitată să ne vorbească, a fost doamna dr. Dana Amanolesei. Pentru mine, trebuie să recunosc, a fost cu adevărat un seminar de informare, de introducere în acest domeniu al homeopatiei, despre care nu aveam cunoștințe concrete.

Stiam de existența ei ca un sistem terapeutic alternativ, însă cam atât. Am înțeles ca homeopatia privește omul în ansamblul său, astfel că homeopatia nu trateaza boli ci tratează oameni. Acesta este motivul pentru care tratamentele sunt individualizate și au ca scop reglarea sistemelor corpului. Așa se explică de ce, pentru același virus, doi oameni pot primi tratamente diferite.

Şi pentru că seminarul s-a numit “Copiii si homeopatia” am înțeles că ei sunt cei la care principiile homeopatiei funcționeza cel mai bine, cel mai rapid. Acest lucru se întâmpla datorită nivelului lor de vitalitate ridicat.

Sistemele de autoreglare ale corpului fac ca atunci când ceva este în neregulă în corp, ele să externalizeze aceste probleme:  fie la nivelul mucoaselor, fie la nivelul pielii. Când nivelul de vitalitate este scăzut, sistemele corpului nu mai funcționează foarte bine și acest lucru nu se mai întâmplă iar problemele se internalizează.

Am aflat totodată de ce remediile homeopate se țin sub limbă și nu se înghit. Copilul meu mă întrebase și nu am știut să-i răspund. Prin mucoasa bucală informațiile din substanța activă sunt transmise direct creierului, iar dacă remedille ar fi înghițite acestea ar fi distruse de mediul acid din stomac. Am mai aflat că remediile homeopate nu sunt toxice, nu dau reacții adverse și nu există riscul de supradozaj. Ar mai fi multe de spus, însă sper că v-am incitat curiozitatea.

Și mă refer aici la aceia dintre voi care nu au luat contact cu homeopatia până acum. Între timp noi am fost și la un consult homeopatic și simt nevoia să vă spun că doamna dr. Dana Amanolesei are un mod minunat de a se conecta cu copiii, este un om cald, care știe să-i abordeze și să comunice cu ei pe limba lor. Mă bucur că am cunoscut-o și în acest context.

În încheiere, vă adresez, ca de fiecare dată, rugămintea de a vă exprima opiniile cu privire la subiect, eventual să punctați lucruri care au fost spuse la seminar, la care ați rezonat și pe care, evident nu am reușit să le punctez în aceste câteva rânduri. Și desigur mă adresez și celor care nu au participat la seminar, dar care simt nevoia să ne împărtășească experiențele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.