Auzim foarte des din păcate despre copii care se confruntă cu scolioze, acele deformări ale coloanei vertebrale care se pot localiza fie în zona lombară, fie în cea toracala sau mai grav, le poate “acapara” pe amândouă formând deja celebra scolioză în formă de S. Majoritatea cazurilor apar la fetiţe, în special la vârsta specială a pubertăţii, când are loc un proces de creştere semnificativ, în înălţime. Dacă muşchii nu sunt suficient de dezvoltaţi pentru susţinerea coloanei vertebrale, aceasta poate devia.
Din acest motiv sunt indicate sporturile pentru copii de la vârste mici, căci deşi este greu de crezut, scoliozele pot debuta şi la vârste de 5-6 anişori şi poartă numele de scolioze idiopatice juvenile, care au însă un caracter evolutiv mai diminuat. Aceste curburi scoliotice pot fi măsurate în grade şi ne pot da informaţii suplimentare faţă de gravitatea bolii. În cazul în care gradul curburii este mic (sub 10 grade) este important să nu ne culcăm pe o ureche şi să prevenim accentuarea acesteia spre o valoare mai mare. Peste 30-40 de grade, tratarea ei se poate realiza doar prin operaţie chirurgicală, ceea ce nu este de dorit. Un prim rol în recuperarea coloanei vertebrale o are kinetoterapia. Cea mai indicată este gimnastica medicală efectuată sub strictă supraveghere a unui specialist şi anume kinetoterapeutul.
Dacă se doreşte executarea exerciţiilor acasă, este indicat pentru copil să fi făcut minim 10 şedinţe în prezenţa kinetoterapeutului pentru învăţarea executării corecte a exerciţiilor. Pe lângă această gimnastică, o modalitate eficace de recuperare, de întărire a muşchilor spatelui pentru susţinerea coloanei vertebrale este înotul. Pe lângă mişcările perfecte pentru tonifierea spatelui, acesta vine la pachet cu o atmosfera mai detensionată în comparaţie cu exerciţiile din cadrul sălii de recuperare din spital. Copilul poate vedea o distracţie, o joacă, ceea ce înlătură stresul recuperării. Indicat este şi un control oftalmologic, pentru că analizatorul vizual are rol în menţinerea poziţiei verticale a a corpului.
Pentru că este mai uşor să previi decât să tratezi, un rol important îl are şi poziţia pe care copilul o adoptă în bancă la şcoală sau la măsuţa de lucru de acasă. Sub nici o formă copilul nu trebuie încurajat în efectuarea temelor în pat. Deşi credem că îi facem un bine micuţului, că stă relaxat, această comoditate poate avea urmări viitoare neplăcute asupra coloanei lui care oricum este în dezvoltare.