Caria dentara apare in primul in urma unei igiene bucale defectuoase sau inexistente, dar si datorita altor factori externi cum ar fi consumul de bauturi carbogazoase, dulciuri, fumat.

Toti acesti factori influenteaza in mod negativ ph-ul bucal, determinand o crestere in exces a aciditatii, fapt ce determina in timp atacarea smaltului dintelui. In cele din urma, se formeaza mici cavitati care permit retinerea resturilor alimentare si mai departe duc la formarea bacteriilor de fermentatie, alterand dentina.

Odata ajuns la dentina procesul de degradare a dentinei se accelereaza ajungand la terminatiile nervoase dentinare si producand durerile.

Astfel ca, consultul stomatologic nu are menirea de a trata doar cariile formate , ci si depistarea celor in formare. O analiza atenta a smaltului, poate releva pete albe, sau inchise la culoare datorita demineralizarii smaltului in urma actiunii acide, astfel ca, odata depistate aceste pete(marmoratii) si tratate la timp, se poate vorbi de o prevenire iminenta a cariei dentare.

In alte cazuri in care consultul stomatologic nu a fost efectuat periodic iar smaltul s-a degradat, apar simptomele specifice dintre care se pot enumera: senzatie de agatare la nivelul limbii, gust neplacut, sensibilitate la masticatie, si la presiuni de orice tip(apasare, percutie), sensibilitate la rece sau la cald si in final durerea continua.

In forme agravate, caria netratata poate duce la febrilitate, inflamarea amigdalelor, ganglionilor, si in general toate tesuturile apropiate cavitatii bucale.

De aceea recomandam consulturile stomatologice o data la 6 luni pentru prevenirea tuturor acestor reactii ale cariei bucale!

Calitatea periajului

Putini sunt cei care folosesc in igiena bucala o tehnica de periaj corecta.

Chiar daca unii stiu la nivel teoretic cum se curata dintii, putini o aplica si asta datorita lipsei de rabdare sau timp

Multi poate nu stiu sau nu au avut contact cu astfel de informatii astfel ca acest articol are rolul de a preveni periajul incorect sau insuficient

Calitatea periajului si a pastei de dinti folosite face diferenta intre o dantura sanatoasa si una cu probleme

Primul lucru de care trebuie sa tinem seama este periuta de dinti.Aceasta e de preferat sa fie din categoria Soft sau Medium pentru a preveni agresiunea asupra gingiei.O periuta cu dintii mai tari e buna pentru curatari de alta natura dar nu dentara asa ca va recomadam sa aveti in vedere si acest aspect

Periajul se face incepand cu arcada superioara de la dintii frontati apoi mergand treptat spre cei laterali. Sensul corect este de la gingie spre varful dintelui pentru ca, in caz contrar se vor introduce subgingival bacteriile si resturile aderente pe dinte si vor duce la afectiuni gingivale.Se periaza fiecare dinte sau grup de dinti de cel putin 7 – 8 ori in sensul mentionat mai sus. Dupa terminarea igienei partii anterioare a dintilor din arcada superioara se trece la partea posterioar(din interiorul cavitatii bucale) respectand aceleasi sensuri : de sus in jos si din fata in spate

Odata terminata arcada superioara se repeta procesul si pentru arcada inferioara dar invers de jos in sus si din fata in spate pe partea anterioara si apoi cea posterioara.

Odata terminata aceasta faza se poate interveni cu ata dentara pentru eliminarea eventualelor resturi pe care periuta nu le-a putut indeparta. Ata se tine intinsa intre doua cele doua maini si se executa miscari verticale interdentar de la gingie spre varful dintilor.

Ultima faza este cea de clatire energica a cavitatii bucale folosind apa de gura sau o solutie de apa cu bicarbonat de sodiu.

Periajul dentar profesional efectuat in cabinetele stomatologice aduc un plus de valoare periajului individual si previne aparitia si depistarea in timp a oricaror modificari in structura smaltului dintelui si implicit a cariei dentare

Recomandarea noastra este ca igiena bucala sa se efectueze de cel putin doua ori pe zi dimineata si seara iar daca se poate dupa fiecare masa pentru a indeparta resturile alimentare sa ramana aderente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.