Schimbarea a doua tipuri de cauciucuri pe an, cauciucuri de vara cu cele de iarna sau invers, a devenit o necesitate pentru conditiile de vreme variable cu care ne confruntam. Un avantaj major al cauciucurilor de vara este efectul pe care acestea il au asupra mediului inconjurator. In timp ce cauciucul se invarte pe carosabil este creata frecarea de suprafata soselei, cunoscuta sub numele de rezistenta la frecare. O rezistenta la frecare mai mare duce si la un consum mai mare de carburant. De aceea, prin alegerea unor cauciucuri de vara potrivite puteti reduce emisia de gaze si sa pastrati calitatea mediului inconjurator.

In conditiile uscate de vara, soferul nu ar trebui sa-si faca griji in legatura cu ce cauciucuri de vara are. Daca o furtuna cu fulgere va ia prin surprindere si umple santurile drumului cu apa, atunci apare marea problema a acvaplanarii. In acest caz cea mai buna solutie sunt cauciucuri de vara cu caneluri ce pompeaza apa de sub cauciucuri (de vara). Abilitatea de a controla fluxul de apa scade semnificativ daca adancimea calibrului unor cauciucuri de vara este mai mica de 4mm.

Citeste si: Despre cauciucurile de iarna

Un alt efect inregistrat in urma acestei anomalii este distanta de franare mai mare si posibilitatea ca masina, cu altfel de cauciucuri de vara necorespunzatoare, sa alunece creste si ea. Expertii de la Nokian au efectuat experimente pe carosabil cu apa de 3mm. Astfel, la viteza de 75 km/h, pentru cauciucuri de vara cu adancimi variabile de calibru s-au constatat urmatoarele: pentru o adancime de 1,6 mm, suprafata de contact a anvelopelor cu solul este de numai 16%. Aceasta creste la 59% pentru adancimea calibrului de 4mm si la 74% pentru o adancime de 8mm.

Nivelul de zgomot poate fi redus prin achizitionarea unor cauciucuri de vara a caror blocuri corespunzatoare benzii de rulare sunt dispuse in zig-zag, proprietate ce duce la reducerea frecventelor de zgomot.

Afla si: Despre cauciucurile Michelin

 

In comparatie cu cele de iarna, cauciucurile de vara sunt mai silentioase si mult mai economice. Prin intermediul lor se pot atinge viteze mai mari si aborda virajele cu mai multa siguranta. Stabilitatea unor cauciucuri de vara este recunoscuta, cele mai multe dintre ele fiind orientate spre economie de combustibil, performanta si un pret de achizitie convenabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.