Diferenta dintre cauciucuri de iarna si cele de vara se face din ce in ce mai simtita in ultimii ani in Romania, datoria conditiillor meteorologice variate care influenteaza stilul de viata al soferilor, circulatia pe drumurile publice in conditii grele constituind principalul factor de stres pentru cei mai multi dintre acestia. O alternativa la cauciucurile ce necesita schimbate in orice sezon sunt cauciucurile all season, desi cele din ultima categorie trebuie schimbate mai des. Desi pretul de achizitionare a doua tipuri separate de cauciucuri (cauciucuri de vara si cauciucuri de iarna) este mult mai ridicat, siguranta pe care acestea le asigura este cel mai important factor de care tin seama mai toti soferii.

Asa ca, de ce sa nu alegem separat, atat cauciucuri de iarna cat si cele de vara, daca buzunarul ne permite? Un alt avantaj ce tine de aceasta clasificare este faptul ca odata cumparate, ele nu trebuie schimbate decat dupa aproximativ 5-6 ani, gradul de uzura al acestora fiind mult mai scazut in comparatie cu cel al anvelopelor all season (cauciucuri all season). De aseemenea, ele se pot schimba in orice moment si procedura este foarte simpla, putand fi realizata acasa, fara costuri suplimentare. Un dezavantaj ar fi necesitatea unui spatiu de depozitare, cauciucul fiind un material care se deterioreaza daca nu este pastrat in conditii corespunzatoare, caldura avand cel mai mare grad in degradarea acestuia.

Afla si: Cum cumperi cauciucuri ieftine?

Un motiv pentru care este recomandata schimbarea cauciucurilor de vara cu cele de iarna este combinatia de ploaie, zapada, gheata si vreme uscata, conditii diverse de drum pe care un cauciuc de vara nu le poate suporta. Daca temperatura scade sub 5 grade Celsius, in mod normal si drumurile vor fi ude si alunecoase, iar in aceste conditii, aderenta de care aveti nevoie vi-o poate asigura doar un cauciuc (anvelopa) de iarna. Aceste cauciucuri de iarna va protejeaza impotriva surprizelor neplacute ce apar in sezonul rece, oferindu-va siguranta sporita in ceea ce priveste franarea pe drumurile cu gheata si zapada.

Distanta de franare este un argument important in schimbarea cauciucurilor. Calculele efectuate de specialisti arata cam asa: pentru un automobil echipat cu cauciucuri de vara, pentru o viteaza la 80km/h pe carosabil umed, acesta se poate opri in 40 de metri in caz de urgenta. Pentru acelasi automobil, dar echipat de asta data cu cauciucuri de iarna, distanta de franare se reduce la 34 metri. Cei 6 metri pot face diferenta uneori in accidentele neplacute survenite pe carosabil!

Aderenta este al doilea criteriu pentru care se recomanda aceasta schimbare. Se stie ca aceasta este de doua ori mai mica pe drum umed decat pe cel uscat si, in aceeasi maniera, de doua ori mai mica pe un carosabil acoperit cu polei, decat pe unul cu zapada. Substantele speciale din compozitia cauciucului, care nu se solidifica automat la scaderea temperaturii, fac din acesta un cauciuc cu mult mai rezistent decat cel care este folosit la productia de cauciucuri de vara. Pentru o aderenta optima, sunt cuprinse in cauciucurile de iarna de 5 ori mai multe lamele in componenta profilului iar pentru evacuarea apei, intr-un mod optim, canelurile sunt ceva mai adanci.

Alte riscuri pe care cauciucurile de iarna le reduc sunt: pierderea traiectoriei (pe zapada sau gheata), instabilitatea vehiculului la franare, riscul de acrosaj. In urma evolutiei lor, categoria de cauciucuri de iarna au ajuns confortabile atat pe zapada, cat si pe drum uscat. Cauciucurile de iarna nu mai sunt galagioase dar sunt recomandate spre pastrare numai in anotimpul racoros deoarece in anotimpul cald tind sa se uzeze, fiind mai moi.

Te-ar putea interesa: Ghid de cumparare pentru cauciucuri second hand

Cum recunoastem aceasta categorie de cauciucuri, cauciucuri de iarna? Simbolul „M+S” (Mud+Snow = Noroi+Zapada) este cel folosit pentru cauciucuri de iarna care asigura performante bune pentru conditii de carosabil umed, cu zapada si polei.

Printre modelele de cauciucuri de iarna foarte utilizate, de al caror comportament au fost multumiti soferii sunt: Fireston Winter Hawk, Dunlop Winter Sport, Goodyear Ultre Grip, Pirelli Winter Carving, Pirelli Winter SottoZero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.