Zgomotul produs de pneuri in rularea masinilor poate fi un inconvenient enervant pentru soferi, insa, de cele mai multe ori, acesta este imposibil de inlaturat. Sunt prea multe variabile de luat in calcul pentru a putea spune dinainte daca un cauciuc este zgmotos sau nu. Unele pneuri pot fi suparatoare pe o anumita masina si foarte “tacute” pe altele, in vreme ce unele modele sunt zgomotoase in orice varianta. Este ca un “cantec al strazii”, in care unele bucati sunt ari frumoase, in vreme ce altele sunt “tocate” si simfonii de metale vechi. Cele mai multe pneuri se situeaza insa intre cele doua caracterizari.

Prin urmare, zgomotul este cauzat de factori diferiti. Unul este simplul contact dintre banda de rulare cu solul. Altul este reprezentat de aerul care sufla prinre canelurile de pe banda de rulare a cauciucului. Pentru a extinde analogia cu acest “cantec al strazii”, trebuie spus ca zgomotul este amplificat si de designul si conceptia pneurilor.

Stiluri diferite de condus si componenta materialului din care e facut pneul pot produce niveluri diferite de zgomot.Veti observa, probabil, ca la incetinirea vitezei, va scadea si zgomotul produs de pneurile in rulare.

Cauciucurile concepute pentru incarcaturi grele sau pentru autoturismele de teren pot fi, de asemenea, mai zgomotoase si mai enervante decat cele concepute pentru drumuri usoare. Prin urmare, pneurile pentru drum lung si cele cu caneluri asimetrice vor fi de obicei cele mai putin zgomotoase, spre deosebire de cele pentru inalta performanta.

Unele companii au inceput deja sa conceapa pneurile in asa fel incat compresia aerului si zgomotul produs de aceasta sa fie retinut in interior, reducand astfel nivelul de zgomot. Un exemplu care ne vine acum in minte este modelul Turanza Serenity Plus de la Bridgestone, conceput cu niste caneluri speciale, menite sa previna compresia aerului si eliminarea zgomotului in afara, atunci cand aceasta se produce.

Celalalt factor major care poate da nastere zgomotelor este chiar aerul din interiorul camerei cauciucului. Un spatiu mai mare umplut cu aer se comporta asemenea unei camere de rezonanta gigantica, transformand cauciucul intr-o adevarata toba, la atingerea de catre pietre sau alte obstacole de pe traseu. De obicei, acest lucru da nastere la sunete de frecventa joasa atunci cand rotile sunt puse in miscare si din acest motiv zgomotele se aseamana cu cele scoase de toba mare a unei orchestre la un impact minor.

Oricum, producatorii europeni sunt obligati sa afseze pe etichetele de fabricatie inclusiv nivelul de decibeli produs de anvelopele aflate in miscare.

In cazul in care auziti orice alt zgomot suparator, verificati ca acesta sa nu fie din alta cauza decat din cele mai sus mentionate. Verificati daca rotile sunt perfect echilibrate, daca sunt bine stranse in prezoane sau daca nu aveti vreo alta componenta a masinii care intra in contact cu acestea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *