Intretinerea oricarui aparat de aer conditionat cuprinde activitati de rutina, precum schimbarea filtrelor, pe care oricine le poate face acasa, insa sunt si activitati de intretinere mai complexe, care necesita prezenta unui specialist.

O idee buna ar fi sa cureti mizeria adunata in bucle si scurgere la inceputul fiecarui sezon. In functie de aparat, dar si de priceperea utilizatorului, aceasta operatiune poate fi facuta, sau nu, de catre un profesionist. In orice caz, intretinerea nu trebuie sa se limiteze la aceasta inspectie anuala de la inceputul sezonului.

Daca aparatul nu mai produce aceeasi cantitate de aer rece, ar putea fi o problema cu filtrele sau cu refrigerentul, ambele necesitand inlocuirea dupa o anumita perioada de functionare. Lichidul folosit pentru racire in cele mai multe astfel de aparate este un refrigerant numit freon. Astfel, daca acest lichid nu mai este in cantitatea suficienta, racirea poate fi afectata intr-o masura mai mare sau mai mica. Daca suspectezi o astfel de problema, cheama neaparat un specialist. Nu incerca, in niciun caz, sa intervii asupra acestei parti!

De cele mai multe ori, multe aparate de aer conditionat sunt conectate la un sistem de distributie al locuintei. Astfel, acelasi motor este solicitat pentru a sufla aerul rece in mai multe incaperi ale casei. Cand aparatul functioneaza, dar casa (sau anumite incaperi) nu se racesc, problema este, probabil, la sistemul de distributie.

Aparatul de aer conditionat are in componenta sa doua piese de baza: condensatorul si evaporatorul. Componenta – condensator este situata de obicei in afara locuintei, pe o placa de beton, in timp ce evaporatorul este montat pe o conducta, deasupra motorului. Fiind situat in centrul aparatului, evaporatorul nu este foarte accesibil. Cu toate acestea, ar trebui curatat anual cu o perie. Condensatorul are un ventilator, care, de asemenea, trebuie curatat periodic cu grija, mai cu seama ca este situat in afara casei. In timpul sezonului rece, acesta ar trebui acoperit cu o husa, pentru a fi protejat de intemperii, blocarea cu frunze sau caderi de gheata. Ambele, evaporatorul si condensatorul, sunt sigilate. De aceea, daca este cazul sa interveniti asupra lor, ar fi bine a apelati la serviciile unui profesionist.

Intretinerea corecta a componentelor cheie precum: filtre, cabluri de alimentare, intrerupator, termostat, scurgerea sau ventilatorul sunt o rutina importanta pentru a evita probleme mai complicate.

Atentie: Inainte de a face orice fel de operatiuni/ interventii asupra aparatului de aer conditionat, asigurati-va ca acesta nu este conectat la nicio sursa de energie electrica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.