In ultimii ani se bate moneda tot mai mult pe tema incalzirii globale, iar specialistii cauta solutii pentru contracararea fenomenului. Conform datelor oficiale, temperaturile au depasit, in Romania, cu 5°C media normala – in ianuarie si cu 3°C in februarie. S-a constatat, in acelasi timp, faptul ca in ultimul secol a crescut temperatura medie globala cu 0,7 grade Celsius.

Aerul conditionat – dusmanul caniculei

Si temperaturile inregistrate in timpul verii au reprezentat un semnal de alarma. Un ajutor important pentru ca noi sa suportom mai usor disconfortul perioadelor caniculare prelungite este, cu siguranta, aparatul de aer conditionat. Daca pana acum cativa ani acest produs era considerat un moft, in ultimul timp el a devenit o necesitate. Tehnologia specifica s-a dezvoltat in mod alert, iar astazi avem mai multe tipuri de aparate ce utilizeaza solutii tehnice diverse. Producatorii se straduiesc sa faca aceste aparate cat mai ecologice, momentan fiind considerate inca mari consumatoare de energie si, deci, un posibil factor al incalzirii globale …

Aparatele tip “split”, cele mai folosite

Solutia cu doua corpuri separate (unitate interioara si unitate exterioara) este cea mai raspandita, fiind si cea mai eficienta, atat din punct de vedere al capacitatii de racire, cat si prin prisma consumului mai redus de energie electrica. Este o varianta mai silentioasa decat celelalte si ocupa un spatiu redus. De preferat ar fi achizitionarea unei instalatii de climatizare care sa include si tehnologia “inverter” (cu variator de viteza), deoarece in acest fel viteza ventilatorului si functionarea compresorului sunt monitorizate in asa fel incat consumul de energie sa fie minim, iar randamentul maxim, chiar daca pretul este mai mare.

Aparatele mobile

Aceasta tehnologie este recomandata doar in situatiile in care se doreste reducerea temperaturii, ocazional, intr-o incapere. Sunt usor de transportat si de depozitat, deoarece au o singura componenta. Iata insa cateva dezavantaje majore:

  • Din cauza faptului ca tubulatura specifica (cea de evacuare a aerului uzat) se ghideaza, de cele mai multe ori, prin fereastra sau usa, aerul cald va patrunde tot in interior. Creste astfel consumul de energie pentru racirea incintei. Solutia ar putea fi racordarea tubulaturii la o hota.
  • Aparatul are in componenta un recipient de condens care trebuie golit periodic.
  • Este ceva mai zgomotos, in comparative cu celellate tipuri (in functie si de marca aleasa)

Aparatele de “fereastra”

Sunt o varianta compacta de sistem pentru racirea aerului, cuprinzand atat unitatea interioara, cat si pe cea exterioara a aparatului de tip split. Zgomotul este greu de evitat si nu se preteaza la sistemele de vitrare traditionale de la noi, pentru ca uneori traverseaza zidaria. Sunt utilizate mai mult in Occident decat la noi in tara.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.