In momentul in care va hotarati ca aveti nevoie sa contractati un credit, primul lucru la care va ganditi este ce rata va fi nevoie sa platiti pentru acesta. Un ajutor foarte bun in aceasta chestiune este reprezentat de calculatorul de credite sau, mai bine spus, un simulator de credite. Daca nu va descurcati foarte bine cu mediul virtual, puteti merge la sucursala unei banci si vi se poate calcula si acolo, dar cu mentiunea ca o sa va calculeze doar rata unui credit la banca respectiv, nu si la celelalte. In schimb, daca apelati la un calculator de rate online, aveti posibilitatea sa comparati ratele de la mai multe banci. In momentul in care va hotarati asupra unui credit anume, dupa ce realizati simularea creditului de care aveti nevoie, trebuie sa completati un formular online pe care il gasiti pe site-ul fiecarei banci, dupa care printati documentele si le trimiteti.
Pentru a simula un credit, aveti nevoie sa alegeti tipul de credit dorit (cu sau fara ipoteca, imobiliar, cu rata fixa sau variabila, credit de nevoi personale) si tot aici trebuie sa mentionati si daca aveti card de salariu la banca respectiva (cei care au carduri de salariu la banca la care intentioneaza sa ia credit, vor beneficia de niste oferte cum ar fi dobanda mai mica, comision 0 la analiza dosarelor sau prioritate la analiza dosarelor). In continuare, este necesar sa alegeti moneda si daca doriti o asigurare de viata (este utila pentru ca niciodata nu se stie ce se poate intampla). In ceea ce priveste ratele lunare si valoarea creditului, trebuie sa alegeti modalitatea de plata (daca se face prin plati lunare egale sau plati lunare descrescatoare), perioada de gratie, valoarea creditului (aceasta trebuie sa se incadreze in limitele stabilite de banca si sa fie mai mici sau egale cu suma maxima pe care aveti dreptul sa o contractati conform veniturilor) si durata creditului care se calculeaza in luni (si aici trebuie sa va incadrati in limitele impuse de banca).
Retineti faptul ca toate calculele oferite de simulatoarele de credit sunt doar orientative. Pentru date concrete si sigure trebuie sa mergeti sa discutati cu un consultant financiar de la banca.