Cocktail-urile si bauturile mixate nu ar exista fara gheata. Este ingredientul universal, prezent in orice cocktail (mai putin cele cu bauturi calde sau sampanie). Atunci cand se topeste sau este agitata, gheata devine o parte a mixului si din aceasta cauza, apa inghetata merita mai mult decat un pic de atentie.

Formele pe care gheata le poate lua:

Exista cateva tipuri principale de gheata: cuburi, gheata marunta, rasa sau blocuri de gheata si fiecare are modul ei de a fi folosita.

Cuburi de gheata

Acestea sunt folositoare in aproape orice amestec de bauturi: pentru shaker sau doar amestecuri simple. Cu cat bautura este mai densa, servita intr-un recipient mai larg, cu atat gheata se va topi mai greu si atunci si diluarea va fi mai putina, deci rezultatul obtinut mai multumitor pentru cel care-l soarbe. Cu ajutorul unui saculet sau prosop curat, cu un simplu ciocan, cuburile se pot transforma in gheata maruntita. Este si un mijloc terapeutic de a te descarca!

Mai marunta decat cuburile, gheata obtinuta in acest fel, se topeste mai repede, adaugand, in acelasi timp mai multa apa in bautura. Se foloseste de obicei la prepararea bauturilor reci cu shaker, deoarece cuburile pot bloca blenderul, devenind astfel nepotrivite. O treime de cana umpluta cu o astfel de gheata este perfecta in a obtine un delicios cocktail “Daiquiri” sau “Margarita”.

Gheata maruntita sau rasa

Este ceea ce gasesti de obicei in dozatoarele cu sifon sau suc. Este un tip foarte fin de gheata care, folosit intr-un shaker, poate ingrosa un cocktail. O poti turna deasupra , intr-un pahar cu lichior. Se preteaza foarte bine pentru Chambord si amaretto sau amestecuri de alte arome minunate.

Blocuri de gheata

Pana nu demult, toti barmanii au inceput prin a folosi blocuri de gheata, folosind tot felul de unelte pentru a o sparge in bucati mai mici, usor de utilizat. Din fericire, acum aceasta metoda este depasita, iar blocul de gheata este folosit doar la racirea punchului la petreceri, putand lua orice forma doresti.

Ce este gheata de fapt: apa in forma  solida . Pentru a putea folosi gheata, aceasta trebuie preparata intr-un mod cat mai curat, folosind apa imbuteliata, purificata, dar in niciun caz apa nefiltrata de la robinet. Pentru a avea tot timpul gheata proaspata, foloseste cuburile in functie de vechimea lor si evita sa le depozitezi in congelator langa mancare, carne, peste sau orice alta aroma pe care ai putea-o regasi in urmatorul cocktail preparat.

Pentru petrecerile restranse de acasa, tavile cu care sunt dotate congelatoarele sunt perfecte pentru un rand de bauturi, iar pentru a a vea acces rapid la cuburile de gheata, galetile special sunt foarte utile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.