Citesc azi HotNews-ul si ce vad pe prima pagina? Cica o haita de oameni bine unsi cu toate alifiile lumii, bine unsi de cine trebuie, s-au gandit ca in centrul Bucurestiului nu e nevoie de parcari pentru cladirile noi. Cica-se, daca nu se vor mai face parcari atunci nici oamenii nu vor mai veni cu masinile si nu vor mai polua sau aglomera peste masura strazile. Altfel spus, pentru haosul din traficul “de Bucuresti” nu sunt de vina conducatorii capitalei asteia de rahat, sau ai tarii asteia pe alocuri penibile si iremediabile, care conducatori nu au fost in stare in 20 de ani sa puna la punct:

 • Sosele si strazi – sa nu mai dam cu curul masinii de asfalt de sute de ori pana ajungem la scarbici.
 • O sosea de centura omeneasca – pe care sa putem circula si noi in afara de “pasarile de noapte” si tiristii care le vaneaza ca pe muste
 • Un sistem de transport in comun omenesc si nu supraaglomerat, plin de cersatori, hoti de buzunare, schizofrenici si aurolaci
 • Semafoare corelate
 • Pasaje subterane…
 • … supraterane
 • etc
 • etc
 • Parcari – sa nu ne mai lasam masinile pe strazi si sa facem din 3 benzi una… cu indulgenta

Lista e lunga si ar putea fi si mai lunga. Dupa cum vedeti, ultima pe lista mea, dar printre primele pe o lista a logicii si bunului simt, ar fi parcarile. Printre altele, si din cauza faptului ca nu avem unde a ne parca masinile si ocupam 2-3 benzi din sosea, e nebunia asta pe strazi. Asta ar fi una din cauze, dupa mintea mea necoapta dar nu si dupa mintea unor membri ai Comisiei Tehnice de Urbanism (CTUAT). Iata ce declara Bogdan Bogoescu:

“Eu sustin sa incerce sa se elimine locurile de parcare la cladirile noi care se fac in centru deoarece, daca au unde parca, oamenii vin cu masina la serviciu si aglomereaza foarte tare traficul” – Bogdan Bogoescu, membru CTUAT. Sursa HotNews.ro

Nu puteti vorbi serios, nu? Nu, nu, nu… Glumiti. Domnule Bogdan Bogoescu, va vad cu tamplele incaruntite. Pe bune? Asta e solutia dumneavoastra? Daca e sa nu mai facem locuri de parcare pentru cladirile noi, haideti sa desfiintam si locurile de parcare ale cladirilor vechi. Dupa logica dumneavoastra, asta ar insemna ca nu vom mai circula deloc cu masina si poluarea din trafic s-ar reduce la cele cateva autobuze, troleibuze si tramvaie care ar duce linistite bucurestenii dintr-un loc in altul. Gropile ar fi inlocuite cu zambile si crizanteme iar in loc de injuraturile si claxoanele din trafic ar canta fanfara militara. Domnule Bogdan Bogoescu… Domnule Bogdan Bogoescu… uitandu-ma la dumneavoastra va credeam om inteligent. Chiar credeti asta? Chiar credeti ca daca nu au locuri de parcare, oamenii nu se vor mai duce cu masina la serviciu? Stiti ce spun eu? Ca daca nu vor mai fi locuri de parcare atunci vor parca pe sosea. Daca nu vor mai avea loc pe sosea atunci vor parca pe trotuar. Daca nu vor avea loc pe trotuare atunci vor gasi alta solutie. Daca nu au loc de parcare nu inseamna ca nu pot parca, ci doar ca nu pot parca civilizat, si, dupa cum probabil banuiti, romanul nu este unul dintre cei mai civilizati europeni… doar printre cei mai inventivi.

Pauza de tigara. Ma duc afara ca m-am enervat. Revin.

Recunosc. In prima parte a postului am fost usor nedrept si am rupt putin din context cele afirmate de mai marii capitalei dar insasi ideea mi se pare o ineptie. Oameni buni… consumati-va energia pe lucurile importante si nu mai debitati prostii. Nu aveti voie nici in gluma sa faceti afirmatii ca astea. In loc sa gasiti solutii sa construiti parcari voi le desfiintati? Ca tot vorbiti de orasele civilizate ale europei:

“Asa este in lumea civilizata. Si eu, ca si domnul Gabrea, cred ca ar trebui cel putin nuantata” – Bogdan Bogoescu, membru CTUAT

“Trebuie facuta o corelare cu ceea ce s-a intamplat afara” – Dan Serban, membru CTUAT

Ati vazut cam cum este in occident? Ati fost in Berlin, Bonn, Londra, Barcelona, Bruxelles? Ati vazut de ce nu se parcheaza aiurea pe acolo? Eu am fost si va pot spune de ce:

 1. Daca parchezi unde nu trebuie platesti amenda de te ustura si unde nu te-a vazut soarele.
 2. Ai parcari subterante, supraterane sau pur si simplu amenajate la tot pasul. Realmente la tot pasul. Ei de ce nu le-au desfiintat? Poate pentru ca nu asta e solutia!?

Nu va acuz… domnilor de la Comisia Tehnica de Urbanism… repet, nu va acuz ca ati lansa idei ca astea din interese economice personale sau ca ati fi platiti sa incercati sa nu-i mai obligati pe “saracii” dezvoltatori imobiliari de calvarul de a fi obligati sa faca si parcari la cladirile care, dupa ce ca sunt prost construite, nici nu se incadreaza de nici o culoare in peisaj. Apropo de asta. De ce, daca dai 150.000 Euro pe un apartament in bloc nou, mai trebuie sa dai si 20.000 Euro pe un loc de parcare?

Domnilor de la Comisia Tehnica de Urbanism… domnilor de la Comisia Tehnica de Urbanism… un pic de decenta va cer. Va rog!

Zi-ne Adriane:

Mătuşa mea face economii

La gaz, lumină şi ades la carne

Fără a-nţelege şi a şti

Că-n spate omenirea-i pune coarne.

Degeaba sânt chemaţi marii sărmani

Cureaua să o strângă cu credinţă,

Când voi zvârliţi fără vreo trebuinţă

Sudoarea lor şi-a sutelor de ani.

Ne mor părinţi de cancer şi ne mor

Copii şi fraţi, şi cunoscuţi şi rude

Nimic n-amână ora morţii lor,

Urechea cerului nu-i mai aude.

Am merita şi noi să mai trăim.

Daţi banii noştri pentru sănătate,

Că astăzi am ajuns să ne mândrim

Cu boala nostră, prima între toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.