Dunlop este un nume de referinta in istoria de cauciucuri (anvelope) pentru autoturisme si motociclete. Scotianul John Boyd Dunlop era chirurg veterinar si prin incercarea de a-i imbunatati fiului sau Johnny calitatea mersului pe tricicleta, realizand primele anvelope pneumatice (primul sistem bazat pe perna de aer) din istorie, a pus in anul 1888 bazele companiei de succes Dunlop.
Inventia sa brevetata a ajuns la nivelul de intreprindere comerciala cunoscuta sub numele de „Dunlop Penumatic Tire Co. Ltd.”. In anul 1893, renumitul inventator se extinsese deja pe o parte inseamnata a teritoriului european (la Dublin in Irlanda si la Hanau in Germania) promovand cauciucuri marca Dunlop. Dupa 1900 intreaga productie s-a mutat in apropiere de Birmingham (Anglia), zona ce va fi cunoscuta intregii lumi cu pseudonimul „Fort Dunlop”. Mai tarziu prin infiintarea unei plantatii de cauciuc de 20.000 de hectare pe teritoriul Malaeziei si a primei fabrici japoneze de cauciucuri Dunlop (anvelope) la Kobe, compania ajunge la rangul de companie globala multinationala, producand si furnizand cauciucuri Dunlop la scara mondiala.
Citeste si: Totul despre cauciucurile Michelin
Si cum obiectivul companiei este furnizarea unor anvelope de calitate care sa imbunatateasca performantele vehiculelor dar si experienta soferului (amator sau profesionist), Dunlop a invenstit si continua sa o faca in cercetare.
In ceea ce priveste statutul companiei in Europa, aceasta face parte din alianta globala formata din Sumitomo si The Goodyear Tire & Rubber Company, fiind inglobata in „Goodyear Dunlop Tires B.V.”. Dunlop au filiale si in Romania, posibilitatea de a achizitiona cauciucuri Dunlop de calitate, fabricate de tehnicienii si designerii companiei fiind inlesnita in acest mod. Domeniul de cercetare si dezvoltare, cel de inovatie si testarea echipamentelor (cauciucuri auto si moto Dunlop) cu interpretarea rezultatelor si incercarea de a obtine cauciucuri performante se constituie in punctul forte al marcii.
Reputatia de care se bucura compania printre pasionatii de motociclete si autovehicule de performanta (cauciucuri Dunlop pentru masini sport si motociclete de curse) influenteaza tehnologia „Dunlop Touch” si scoate in evidenta abordarea companiei in procesul de dezvoltare a produselor acesteia. Cauciucurile Dunlop permit un control imbunatatit al deplasarii, facand din sofat o experienta mult mai placuta.
Cei mai cunoscuti producatori de autovehicule folosesc cauciucuri Dunlop (anvelope Dunlop) pentru o echipare sigura si de durata. Printre acestia se numara: BMW, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Honda, Jaguar, Toyota si Volkswagen. Producatorii de motociclete precum: Suzuki, Harley Davidson, BMW, Peugeot, Yamaha, folosesc si ei cauciucuri Dunlop pentru o echipare originala. Compania promoveaza circa 130 de modele de cauciucuri (anvelope) pentru autobuze, autocare si camioane grele. Pentru a va oferi un pachet complet de servicii comerciale, Dunlop a implementat: reteaua de service TruckForce, sistemul ServiceLine de asistenta rutiera 24h, si sistemul de management cunoscut sub numele de „Internet FleetOnline Solutions”.
Vezi si: Ghid de cumparare a cauciucurilor moto
Multitudinea inovatiilor pe care Dunlop le-a adus cauciucurilor (anvelopelor) autoturismelor au facut din experienta auto o experienta cu mult mai placuta pentru soferi. Astfel, numai in ultimii ani s-au facut progrese importante. In 1997, Dunlop a introdus anvelopa de inalta performanta SP Sport 9000, un an mai tarziu, anvelopa cu auto-sustinere si caracteristici ce o fac mai putin supusa defectarii, numita DSST, iar in 2002, este introdusa tehnologia 3S ce are la baza banda de rulare inovatoare asimetrica, cu trei zone pentru mai multa siguranta si silentiozitate.
Un exemplu relevant pentru performantele unor cauciucuri Dunlop sunt anvelopele pentru iarna „Dunlop Winter Sport M3”. Aceste cauciucuri sunt considerate confortabile, de inalta performanta, optimizata pe calculator, si capabile sa ofere aderenta si siguranta asteptata in procesul de conducere a autovehiculului. Cateva dintre caracteristicile importante ale unor cauciucuri Dunlop sunt: structura optimizata de caneluri care se combina cu profilul directionat al benzii de rulare, materialul compozit ce are la baza siliciul ce asigura tractiune suplimentara, caneluri late pentru dispersia apei si siguranta mare la acvaplanare (starea de plutire a automobilului la deplasarea cu viteaza ridicata pe un strat cu apa cu grosimea de 1-2 mm, format pe portiunile plane ale carosabilului in timpul precipitatiilor abundente) si aderenta la orice tip de carosabil. Aceste cauciucuri Dunlop detin simbolul de viteza „V”, caracteristic vitezelor de pana la 240 km/h.
O gama variata de cauciucuri Dunlop puteti gasi fie pe siteuri de profil, fie direct in magazinele ce comercializeaza astfel de echipamente.