Daca locuiesti la casa sunt sigur ca iti doresti un gazon frumos care sa fie invidiat de toata lumea. Cine nu si-ar dori? Un gazon perfect cu un verde intens este ca si o carte de vizita, fiind primul lucru ce se observa cand cineva intra in gospodaria ta. Dar putini stiu ca in spatele acestui “paradis verde” se poate afla multa munca si intretinere perioadica pentru ca iarba sa creasca frumos si sanatos. Daca vreti sa va cultivati singuri gazonul, in urmatoarele randuri am sa va dau cateva sfaturi de la pregatirea solului pentru plantare pana la rezolvarea unor mici probleme pe care le veti putea intalni.

  • Solul

Solul este poate cel mai important aspect atunci cand vine vorba de plantarea gazonului. Este si normal deoarece aici gasim toti nutrientii necesari dezvoltarii plantelor. Tot acest proces poate dura o perioada mai lunga de timp, de aceea daca esti grabit sau nu ai destul timp inseamna ca acest proiect nu este pentru tine. Totul tine de calitatea solului pe care se va planta gazonul. Daca acesta nu este de calitate este recomandata adaugarea unui strat suplimentar de pamant de o buna calitate cu cel putin cateva saptamani inainte de plantare. Un strat de circa 10-15 cm ar trebui sa fie suficient.

  • Cum pregatesti solul de plantare?
  • foloseste un motocultor sau o motosapa pentru a afana solul. Acest lucru va permite aerului si apei sa ajunga si sa fie absorbite de plante pentru dezvoltare
  • Strange si arunca toate plantele nefolositoare si toate pietrele
  • testeaza calitatea solului folosind cateva teste existente pe piata. Astfel iti vei da seama daca este suficient de bogat in nutrienti. Daca nu, poti adauga compost pentru a mari calitatea solului.
  • Instaleaza un sistem de irigatii. Daca este o perioada mai secetoasa, gazonul trebuie udat cel putin o data pe saptamana
  • foloseste un compactor pentru a tasa pamantul. Astfel prin tasare vor disparea pungile mari de aer formate si totodata mentinerea suprafetei solului la acelasi nivel
  • uda pamantul cu o zi inainte de plantarea gazonului folosind o cantitate suficienta de apa. Solul trebuie sa fie suficient de uscat astfel incat sa poti calca pe el pentru a planta gazonul. Daca este prea ud se va lipi de talpa incaltamintei.
  • Ce gazon sa aleg?

Un factor important il constituie cumpararea gazonului. Multe persoane se intalnesc cu aceasta problema si devin foarte confuzi in alegerea gazonului sau le este greu sa decida care este cel mai bun gazon. Am sa incerc sa va dau un ghid in 3 pasi pentru alegerea celui mai bun gazon.

  • Alege gazonul in functie de zona in care va fi plantat?

Un prim pas in alegerea celui mai bun gazon este sa stiti in ce zona va fi plantat gazonul. Astfel puteti alege un gazon pentru temperaturi scazute, ridicate sau mixte.

  • Alege gazonul in functie de cum va fi folosit

Acest pas iti va raspunde la intrebarea: “Cat efort, timp si bani sunt dispus sa investesc in gazon?” . Acest lucru este valabil pe toata perioada incluzand si lucrarile de intretinere.

  • Alege gazonul in functie de cat de frumos vrei sa arate

Trebuie luat in considerare si factorul de “vindecare” a gazonului si cat de repede se va reface daca acesta va fi lovit sau stricat in vreun fel. Prin acest lucru iti vei da seama ca un gazon rezistent va arata intotdeauna cel mai bine.

  • De ce se ingalbeneste gazonul?

Cu totii ne dorim ca iarba sa fie de un verde cat mai intens dar o alta problema intalnita este ingalbenirea gazonului.

Cateva posibile probleme de luat in seama ar fi:

  • Apa insuficienta

Stim ca apa este vitala plantelor. Daca gazonul nu este udata suficient acesta va slabi, se va usca si se va ingalbeni. Recomandarea noastra este sa udati gazonul cat mai des atunci cand este proaspat plantat, iar cand plantele vor dezvolta radacini suficient de rezistente, irigarea ar trebui sa se faca 1-2 pe saptamana.

  • Nutrienti insuficienti

Daca nutrientii din sol nu sunt in parametrii normali poate rezulta ingalbenirea gazonului. Cei mai frecventi factori sunt: cantitatea de fier scazuta sau excesul de fosfor.

  • Diferite boli

O alta posibila cauza a ingalbenirii gazonului o reprezinta anumite boli ce pot cauza acest lucru.

Indiferent de gazonul pe care il veti alege noi speram ca v-am dat cateva sfaturi utile in plantarea si intretinerea acestuia. Un gazon sanatos va arata intotdeauna cel mai bine in gospodaria voastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.