Ieri am pășit pentru a doua oară în Biblioteca Centrală Universitară Carol I și am rămas plăcut impresionată de unele aspecte, dar mai puțin impresionată de multiplele proceduri sau formalități pe care trebuie să le respecte fiecare om care își dorește să aibă acces la multitudinea de cărți.
Este vorba de numeroasele etape prin care trebuie să treacă un student grăbit să citească niște materiale într-un timp scurt. O să încerc să le înșiruiesc aici pentru a vă da seama despre ceea ce vorbesc. Primul pas pentru a pătrunde pentru prima oară în lumea cunoașterii (reprezentată de B.C.U.) este turul de orientare, în cadrul căruia le este explicat persoanelor care nu au mai fost aici care sunt principalele etape pe care trebuie să le parcurgă atunci când caută o carte și care sunt principalele puncte de reper ale bibliotecii. Următorul pas constă în eliberarea permisului pentru acces în bibliotecă. În urma unei taxe, se eliberează acel permis, care este valabil numai un an și trebuie reînnoit de fiecare dată când expiră, iar pentru fiecare reînnoire se plătește o altă taxă având o valoare mai mică decât cea necesară pentru un permis nou.
După efectuarea acestor proceduri, se merge la garderobă, se lasă hainele și se primește un număr corespunzător locului hainei. Apoi, se merge la “recepția” bibliotecii, de unde dragul cititor înmânează permisul de acces și primește în schimb trei lucruri: un card de acces în Biblioteca , un card pentru accesul în sala de lectură respectivă și o cheie pentru vestiar, în care trebuie să-și lase celelalte lucruri precum genți, rucsacuri, sucuri, alimente etc.
După toate aceste lucruri, noul cititor al B.C.U. răsuflă ușurat, însă nu pentru mult timp. Trebuie să meargă la unul din tre calculatoarele bibliotecii pentru a-și căuta cărțile de care are nevoie. Odată ce le-a găsit, acesta trebuie să noteze cotele cărților și trebuie să fie atent dacă acele cărți se găsesc în sălile de lectură sau în depozit. Dacă se găsesc în depozit, trebuie completată o fișă cu mai multe detalii despre acea carte.
După ce cărțile și cotele au fost găsite, urmează căutarea sălii. În acest sens, te poate ajuta un custode, care te va pune să alegi și locul dorit în care vrei să citeși. Ajuns în sala de lectură, cititorul înmânează cardul de acces în sală, își caută conștiincios cartea în funcție de cota ei și se declară de-a dreptul fermecat când o găsește din prima.
Mai vreau să vorbesc și despre facilitatea oferită de bibliotecă în ceea ce privește xeroxul. Dacă nu ai terminat totul de citit, poți să scanezi paginile rămase și să le printezi. Numai că o să te plimbi puțin. Trebuie să mergi să achiziționezi de la parter o cartelă pentru xerox în valoare de 100 de printări, iar apoi să urci la etajul 4 și să-ți xeroxezi materialele. Da, tu singur. “Imprimarea se realizează în sistem de autoservire” din câte spun ei, iar dacă nu ai mai manevrat o megaimprimantă e timpul să înveți să te descurci singur. Nimic mai frumos atunci când te grăbești.
Nu vreau să vă sperii. Ci vreau să vă spun că există multiple proceduri, care iau timp, iar dacă îți propui să citești o carte într-o zi, nu știu dacă o să reușești.
Dincolo de toate acestea, există părți foarte bune. Totul este organizat acolo, iar culorile și lumina din interiorul bibliotecii sunt foarte benefice pentru studiu și concentrare. Decorul este plin de vitalitate, culoarea verde predomină peste tot, iar plantele sunt nelipsite. Mobilierul este foarte modern, iar atmosfera este una menită să te facă să uiți de lumea exterioară și să te îndrepți spre noi orizonturi ale cunoașterii. Mediul este propice reflectării, contemplației, lecturii, înțelegerii, concentrării. De asemenea, poți găsi o multitudine de cărți aici, în Unitatea Centrală peste 700.000 de volume, fondul total (luând în calcul și filialele B.C.U) fiind de 1.867.894 volume ( 31 decembrie 2013).
Pentru mine, B.C.U. rămâne un loc în care, dincolo de procedurile obositoare, mă simt în largul meu, mă simt mai deschisă spre cunoaștere și pot să mă concentrez foarte bine.