Am ajuns la cel de-al patrulea setup al meu si ultimul pana in acest moment. Este un setup pornit in octombrie anul trecut (2012), ce a �trait� pana in mai anul acesta. Este prima incercare de aquascaping, cu ceva pretentii mai serioase legate de aranjamentul unui acvariu. Bineinteles ca n-am putut sa pastrez acvariul ce il aveam, care devenise neincapator pentru ideile mele 😉 ), asa ca am renuntat la el si am facut unul nou, ceva mai mare, cu dimensiunile 120(L)x50(l)x45(h) (270 litri BRUT), sticla de 10 mm grosime si intarituri longitudinale, lipit cu silicon Dow Corning 881 transparent. Acvariul a fost lipit de dl. Ovidiu (ArcaPet) din Iasi. Colegii de aici il cunosc majoritatea 😀 Pretul a fost 300 RON (sticla + manopera; siliconul l-am avut eu), un pret foarte foarte ok zic eu. Si cam asa arata acvariul in asteptare. Dupa care cu foarte multe emotii, intr-o noapte l-am umplut, asta dupa ce am ramas cocosat spaland cei 40 si ceva de litri de manado�Evident, n-am adormit prea usor stiindu-ma cu atata apa in sufragerie. Lista hardware arata cam asa:

– iluminare: lampa DIY din comatex, colantata pe culoarea wenge; doua drosere electronice Osram 2x54W; 4 neoane de 54W: 2 Osram 865 si 2 Giesemann Aquaflora + reflectoare Giesemann

– filtrare: Eheim 2224 (700 l/h) si JBL CristalProfi e701 GL (700 l/h), ambele cu materialele filtrante originale

– aditie CO2: butelie Ursus 10 litri, reductor de presiune Dennerle Profi 2000, electrovalva, difuzor extern Boyu (inlocuit mai tarziu cu un reactor facut dintr-un filtru de apa), pH controller ph-201

– incalzitor: Eheim Jager 150W

– substrat: 10 litri JBL Aquabasis acoperit de vreo 45-50 litri JBL Manado

Elemente de scaping:

– lemn Red Moor

Plante:

– Didiplis diandra

– Limnophilla aromatica

– Rotala rotundifolia

– Heteranthera zosterifolia

– Proserpinaca palustris

– Rotala macrandra

– Rotala walichii

– Blyxa japonica

– Alternanthera reineckii �mini�

– Flame moss

– Christmas moss

– Pogostemon helferi

– Hemianthus callitrichoides �cuba�

Fauna:

– Red cherry shrimp

– Paracheirodon axelrodi

– Physa marmorata si alti melci comunitari

Filtrele externe au mers fara intrerupere si au fost puse in noul acvariu gata �ciclate�, dupa ce am lasat ragaz de o zi ca sa se elemine clorul din acvariul proaspat.

Undeva in jurul datei de 5 octombrie 2012, am plantat acvariul, am pornit iluminarea si CO2-ul�cu alte cuvinte, am pornit setupul

Iluminarea a pornit usurel, cu doua neoane timp de 6 ore, ajungand intr-un final la toate cele 4 neoane pentru 7 ore pe zi. Fertilizarea am inceput-o cu micro (JBL Ferropol + JBL Ferropol24) dupa cateva zile de la startare, iar macro daca mai tin bine minte dupa vreo saptamana si un pic de la start (PPS-PRO). Dozele au fost la inceput sub recomandari, dupa care am ajuns si la doza dubla/tripla odata cu marirea masei de plante.

Dupa vreo doua saptamani, ceva lumina si fertilizare in plus, plantele au inceput sa se simta in largul lor si sa ma rasplateasca.

La o saptamana dupa, adica pe la sfarsitul lui octombrie a venit si pogostemonul si planta de covor, Hemianthus cuba.

Iar pe la jumatatea lui noiembrie am facut prima tunsoare mai serioasa in acvariu, ce m-a lasat cu o durere interesanta de spate.

Acestea sunt ultimele poze facute cu acest setup. In mai el a fost desfiintat si a ramas in asteptare pentru un nou aranjament�la care ma tot gandesc si acum si inca nu m-am hotarat 😉 )

In orice caz, in octombrie anul acesta acvariul va porni din nou, sper cu un setup la fel de reusit sau poate chiar mai reusit, vor veni toate la timpul lor 😀

Acest setup a fost inscris si la 3 concursuri internationale, nu pentru ca il cred eu de top ci pentru ca am vrut sa vad cam pe unde e in raport cu alti acvaristi si ce comenteaza niste adevarati profesionisti in domeniu, vis-a-vis de munca mea.

La IAPLC am reusit sa obtin locul 577 din 2164 de participanti. Lucru de care sunt extrem de multumit, pentru un acvarist incepator ca mine si pentru o tehnica de fotografiat ce lasa mult de dorit e un loc foarte bun�sincer nu ma asteptam 😀

Urmeaza AGA si Planted Aquarium Design Contest 2013 (organizat de rusii all4aquarium.ru)

Edit 19 octombrie: S-au afisat rezultatele si la �Planted Aquarium Design Contest 2013?. Acest bazin a luat locul 33 din 164 participanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.