Nisipurile de Aur este una dintre cele mai vizitate zone ale litoralului bulgareasc. Aceasta este o statiune litorala aflata pe coasta Marii Negre, in apropierea parcului national Varna. Fiind situat la doar 17 km nord de orasul Varna, s-a constituit cu timpul intr-o prelungire a orasului, o serie de statiuni si locuinte rezidentiale. Climatul favorabil din anotimpul cald, peisajul pitoresc si hotelurile cu servicii all-inclusive au atras o multime de turisti, in mare parte europeni.

Istoric si monumente din vechime la Nisipurile de Aur

Din trecutul istoric se mai poate recunoaste astazi o manastire ortodoxa, cunoscuta sub numele de „Pestera Aladzha”, situata la 3 km spre vest de localitatea Nisipurile de Aur. In Antichitate, aceasta a fost un centru monahal recunoscut. In perioada Imperiului Otoman, localitatea numita astazi Nisipurile de Aur purta denumirea de Uzunkum, insemnand in turca „Nisipurile Timpului”. Era in acele vremuri un adapost pentru cei ce nu respectau legea. Abia la inceputul anilor `50 localitatea s-a transformat intr-o statiune litorala in toata puterea cuvantului.

Citeste si: Despre calatoria la Cetatea Rasnov

La Nisipurile de Aur se poate ajunge daca coborati in Aeroportul International Varna, dupa care luati anumite autobuze ce apartin sistemului de transport public.

La Nisipurile de Aur gasiti nu numai hoteluri, ci si vile si complexe de apartamente. Numeroasele restaurante, cazinouri, centre de spa si spatii comerciale au facut din Nisipurile de Aur una dintre cele mai iubite statiuni de pe litoralul bulgaresc.

Legenda pe care se bazeaza numele orasului spune ca un grup de pirati au ingropat o mare comoara in acele pamanturi, in apropiere de Marea Neagra. Fortele naturii s-au razbunat de acestia si au transformat aurul in cel mai fin nisip. Plaja statiunii are o lungime de 3,5 km si o latime de 100 m, iar nisipul care a facut-o cunoscuta in toata Europa este, cum era de asteptat, foarte fin si auriu. Climatul bland de care se bucura aceasta regiune o face un loc de tratament perfect mai ales la sfarsitul primaverii si inceputul toamnei, cand temperaturile nu mai sunt atat de ridicate.

Vezi si: Pe dealurile mediasului..

Ce puteti vizita la Nisipurile de Aur?

  • Castelul din Balcic – se afla in apropiere, in localitatea Balcic. Este rezultatul ordinului Reginei Maria, in perioada de apartenenta a Cadrilaterului Romaniei. Locul este mai mult un complex de vile, dar si-a pastrat denumirea de castel deoarece era locul preferat al Reginei Maria.
  • Diferite biserici, printre care: Sf. Nikola, Sf. Georgi, Sf. Petka, Sf. Elena.
  • Muzeul Etnografic.
  • Muzeul Istoric.
  • Galeriile de Arta aflate in sudul orasului Dobrudza.
  • Un monument de cult religios, numir Teketo.

Printre sarbatorile traditionale ale bulgarilor din acea regiune se numara:

  • Parada cu masini de epoca;
  • Cunoscutul concurs de frumusete „Miss and Mister Golden Sands”;
  • Festivalul de Jazz de la Varna „Summer of Varna”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.