Am văzut, astăzi, pe Facebook, o notificare prin care un preot român, rezident de mai mulţi ani în Statele Unite, d-l Chris Terheș, îşi anunţa prezenţa într-o emisiune, la Antena 3. Cine îl cunoaşte deja, ştie că domnia sa este o prezenţa constantă la acest controversat post de televiziune.
Mi-am permis să îl provoc la o discuţie informală pe distinsul meu interlocutor. Iată cum a decurs discuţia noastră.
Dan Popa: Domnule Terheș, cu speranţa că asta n-o să va supere, mi–aş permite să vă pun o întrebare incomodă: nu găsiţi că profesiunea de preot este incompatibilă cu cea de politician?
POLITICIÁN, -A, politicieni, -e, s. m. şi f. 1. Om politic; persoană care face politică (în interes personal, de grup etc.); persoană care deţine un rol important în politică. 2. Persoană care face din politică un mijloc pentru realizarea intereselor personale. (DEX)
Chris Terheș: Definiţia din DEX este de un cretinism ieşit din comun. Cine aţi dori să vă facă drumurile dacă nu cei pe care.i alegeţi? Este de datoria fiecăruia să stea cu ochii şi gura pe politicieni să se asigure că fac ceea ce trebuie pt comunitate. Asta nu înseamnă că faci politică, din moment ce nu eşti ales şi n.ai o funcţie de decizie, ci că îţi faci datoria de cetăţean.
Dan Popa: Înţeleg din răspunsul dv. că e ok dacă preoţii, în loc să se ocupe de cele sfinte, se ocupă de politică. Desigur, spre binele cetăţenilor. Vă cer un ultim efort: încercaţi să vă imaginaţi, pentru un moment măcar, că Papa Francisc şi-ar da cu părerea despre ceea ce fac sau spun un politician sau altul, sau despre deciziile procurorilor şi judecătorilor. Reuşiţi?
Chris Terheș: Păi Papa mereu spune despre politicieni. Ba încă se şi întâlneşte cu ei. Dvs pe ce lume trăiţi? Şi nu ştiu de unde „înţelegeţi” dvs că preoţii trebuie să se ocupe de politică şi nu de cele sfinte, pt că eu nu am spus nicăieri aşa ceva. Dvs aţi citit Biblia sau măcar Noul Testament?
Dan Popa: Nu, nu-mi place literatura SF.
Vă atrag atenţia că eu trăiesc de 15 ani în Italia şi n-am auzit vreodată vreun Papa (Francisc inclus) să facă astfel de declaraţii.
Chris Terheș: Apoi dacă nu aţi citit înseamnă că vă daţi cu părerea despre lucruri de care habar nu aveţi. E irelevant unde trăiţi, dar dacă trăiţi în Italia cu atât mai mult. Păi nu critică Papa mereu ce fac politicienii? Sfântul Scaun are reprezentare la ONU şi are poziţii publice pe chestiuni ce ţin de societate. E complicat însă să înţelegeţi lucruri pe care nu le cercetaţi.
Dan Popa: Înţeleg că vă supără acest subiect, dat fiind faptul că aţi renunţat destul de repede la politeţe.
Sigur, puteţi să continuaţi să vă daţi cu presupusul pe la Antena 3 şi, eventual, pe la Ghiţă TV sau luju.ro, dacă asta vă face să vă simţiţi împlinit, dar eu cred că această „distracţie” nu va rămâne fără consecinţe pe plan profesional. Din moment ce deveniţi partizan al unei anumite părţi a eşichierului politic românesc, vă veţi pierde irecuperabil echidistanţa pe care profesiunea dv. o reclamă.
Chris Terheș: Nu mă supără deloc, că dacă mă supăra nu vă răspundeam. Ce mă surprinde însă e faptul că emiteţi judecaţi despre lucruri pe care chiar dvs spuneţi că nu le.aţi cercetat. Îmi spuneţi că spun despre justiţie. Ce spun e documentat şi bazat pe lege. Dacă nu spun corect, dovediţi.mi din lege. Dar să ziceţi că preot fiind trebuie să tac la ce se întâmplă rău în jurul meu arată că nu stăpâniţi subiectul şi pe dvs vă supără ceea ce spun. De aceea v.am întrebat dacă aţi citit Biblia pt că aţi fi găsit suficiente pasaje unde toţi sunt îndemnaţi să vorbească contra nedreptăţii.
Dan Popa: Sunteţi în eroare: eu nu contest dreptul dv. de a vă da cu părerea, ci faptul că o faceţi de după o anume baricadă, renunţând la echidistanţă. Iar a renunţa la echidistanţă, după părerea mea, e echivalent cu a pierde obiectivitatea. Asta-i tot ce voiam să spun. Nu cred că v-am jignit cu ceva.
Chris Terheș: Cum adică o fac după o baricadă? Că nu mi.e clar la ce vă referiţi.
Dan Popa: Păi, v-am văzut destul de des pe la anumite organe de presă. Iar presa, după cum bine ştiţi, este extrem de polarizată.
Chris Terheș: Înţeleg. Deci dvs sunteţi din grupul acelora care idolizeaza o televiziune ori un ziar şi diabolizaza o alta. Televiziunile sunt doar mijloace de comunicare, nu zei de idolizat.
Dan Popa: Vă înşelaţi din nou: eu cred că nici politicienii pe care îi apăraţi dv. şi nici procurorii pe care îi diabolizaţi nu sunt sfinţi. Eu militez, ca şi dv., pentru justiţie, doar că eu o fac în mod imparţial. Vă mai aduceţi aminte când am fost în aceeaşi emisiune, pe Unde TV, la Turcescu, atunci când l-a avut invitat pe domnul Cristi Danileţ? Ei bine, atunci mi-am permis să-l „hărţuiesc” pe d-l judecător cu întrebări despre cazul Rarinca. Iar d-l judecător poate să confirme asta.
Chris Terheș: Ce legătură are sfinţenia cu ceea ce vorbim aici? Dvs îmi vorbiţi despre etichete: politicieni pe care ziceţi că.i „apăr” ori procurori pe care.i „diabolizez”. Eu zic să vă focalizați pe ce am spus şi să.mi demonstraţi unde am zis ceva greşit.
Dan Popa: O zi bună vă doresc. (în acel moment, am renunţat la a mai continua dialogul, pentru că am realizat că el nu va duce nicăieri)
Pentru concluzii, le dau cuvântul cititorilor mei: considerați că preoții ar trebui să facă politică sau nu?