Centralele nuclearestau la granita dintre cele mai mari sperante ale omenirii si temerile sale cele mai profunde pentru viitor. Pe de o parte, energia atomica produsa in centralele atomica ofera o alternativa pentru energia curata, care ne elibereaza de catusele dependenti de combustibil fosil. Pe de alta parte aduce imagini de dezastru: eliberarile de aer radioactiv provocate cutremurul din, zona moarta incastrata in sarcofagul de beton de la Cernobil.

Dar ce anume se intampla in interiorul unei centrale nucleare ca sa aduca asemenea minune si dezastru in acelasi timp. Imaginati-va ca urmariti fluxul de electricitate curgand inapoi prin priza din perete, ati intalni un generator care produce scanteia si turbina care il alimenteaza. Apoi, ati gasi un jet de abur care alimenteaza turbina iar in cele din urma pachetul de uraniu radioactiv care incalzeste apa si o transforma in abur, acesta este miezul reactorului nuclear.

Citeste si: Cum s-a declansat accidentul nuclear de la Cernobal?

Apa din reactor serveste ca un lichid de racire pentru materiale radioactive, impiedicandu-le de a se supraincalzi si topi. In martie 2011, telespectatorii din intreaga lume a devenit bine familiarizat cu aceasta realitatein timp ce cetatenii japonezi fugeau cu zecile de mii de oameni din zona din jurul centralei nucleare Fukushima-Daiichi dupa cel mai puternic cutremur care a fosti inregistrat vreo data si tsunami-ul care a urmat. Tsunami-ul a provocat daune grave centralei si reactoarelor sale.

Cum functioneaza centralele nucleare:

De la 1 martie 2011, au existat 443 de reactoare nucleare in operare, centralele nucleare fiind raspandite in intreaga lume in 47 de tari diferite. Doar in 2009, energia atomica generata de centralele nucleare a reprezentat 14 la suta din productia mondiala de electricitate. In Statele Unite, 104 centrale nucleare alimenteaza 20 la suta din totalul de electricitate necesar, unele state beneficiand mai mult decat altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.