Originea cuvantului „pizza” este neclar, dar prin 997 aceasta a apărut în klatina medievală, iar in Napoli secolului al XVI-lea o paine GALETTE era menţionată ca o pizza. Reteta de pizza a fost intotdeauna un instrument al bucatarului: un aluat utilizat pentru a verifica temperatura cuptorului; un fel de mâncare a oamenilor săraci, a fost vândut în stradă şi nu a fost considerat o reţetă de bucătărie pentru o lungă perioadă de timp.
Înainte de secolul 17, sosul alb era sosul principal folosit la o reteta de pizza. Mai tarziu, retetele de pizza moderne au introdus uleiul, brânza, roşiile sau peştele ca inlocuitor pentru sos. În 1843, Alexandre Dumas, tatal, a descris diversitatea de garnituri de pizza. În iunie 1889, pentru a onora Regina Consoartă a Italiei, Margherita de Savoia, bucatarul napoletan Raffaele Esposito a creat o reteta de pizza speciala, „Pizza Margherita”, o pizza impodobita cu roşii,branza mozzarella, şi busuioc, pentru a reprezenta culorile steagului italian.
El a fost primul care a adaugat branza. Procesul prin care painile aromatizate din zona mediteraneaza antica şi medievala a devenit reteta popularizata din secolul XX nu este pe deplin înţeles. Fiind primii care au pus pasiune si curaj intr-o reteta de pizza, intaliene au fost capabili sa dezvolte acest fenomen si sa obtina retete de pizza delicioase. De aceea se spune ca pizza nu poate fi mai gustoasa decat atunci cand este facuta dupa faimoasele retete de pizza italienesti.
Alimente similare cu pizza au fost pregătite din epoca neolitică. Registrele de evidenţă consemneaza adăugarea de alte ingrediente painii traditionale pentru a o face mai aromata din timpuri antice.
În Sardinia, arheologii francezi si italieni au descoperit un fel de paine coapta acum 3000 de ani. Conform profesorului Philippe Marinval, insularii au dospit aceasta paine.
Grecii antici au avut o pâine numita plakous , ce a fost aromatizata cu topping-uri cum ar fi ierburi, ceapa si usturoi.
Se spune că soldaţii regelui persan Darius cel Mare au fost fondatorii metodelor moderne de gatire a unei retete de pizza; ei coceau o paine plata pe scuturile lor şi apoi o acopereau cu brânză.
Primele pizzerii celebre in America apar dupa 1900 in Little Italy, in Manhattan si apartin lui Gennaro Lombardi, dezvoltand astfel o afacere din ce in ce mai celebra in America.
Caracteristici generale
Forma este in general plata si rotunda. Reteta de blat de pizza este simpla, bazata pe faina, drojdie, apa si ulei de masline.
Vezi:
- reteta de blat de pizza.
- reteta de blat pufos de pizza
In retetele de pizza moderne, aluatul poate fi imbogatit cu unt, usturoi sau branza inglobata in aluat.
Toppingurile sunt diverse si sunt constau din:
- branza de genul mozzarella, gorgonzola, provolone;
- ierburi proaspete, de sezon, precum busuioc, oregano, usturoi;
- legume si zarzavaturi de genul rosii, ardei grasi sau iuti, vinete, broccoli, spanac, ceapa;
- carne de tot felul si fructe de mare, carnaciori, sunca, bacon, fileuri de peste gen anchois, ton, creveti;
- foarte des ciuperci si din cand in cand ananas.
Cateodata traditionalul si nelipsitul sos de tomate, preparat dupa retete speciale din rosii proaspete, este inlocuit de alte sosuri. Retetele de pizza se servesc de obicei calde, la pranz sau seara, dar se poate consuma si rece ca aperitiv tip snacks, sau la micul dejun.
Pizza, fenomen social
Marele success al pizzei are drept consecinta dezvoltarea unui numar imens de retete de pizza si pizzerii in toata lumea, numai in Italia existand cca 30000 de pizzerii.
Explicatia acestui success se explica si prin rolul social al pizzeriilor, care devin punctul de intalnire al claselor sociale diferite, pentru ca ele sunt vizitate cu acelasi succes de paturi sociale diferite, aici contand mai putin banii si eticheta. Pizzeria este punctul de intalnire pentru familii din toate paturile sociale, singurul lucru care conteaza fiind pasiunea culinara pentru o reteta de pizza delicioasa.
Parte din succesul de azi al pizzei este datorat si perceptiei acesteia, ca fiind legata de dieta mediteraneana, etalon al unei vieti sanatoase si echilibrate. Ingredientele pizzei sunt in general componente ale sanatoasei diete mediteraneene : masline, ulei de masline, capere, fructe de mare, rosii, alte legume, verdeata …
Istoria indelungata a pizzei a dus la o mare diversitate de retete de pizza: retete de pizza de post, retete de pizza vegetariana, retete de pizza cu carne (de porc, de porc, de vaca, etc). In general retetele de pizza contin un numar redus de calorii, datorita ingredientelor ei, fapt pentru care este considerata un aliment anti-cancerigen. Pe de alta parte pizza are un continut mare de energizanti, poate fi sursa de proteine si cere adesea compania unui binevenit pahar de vin.