Istoria Ministerului Culturii si Cultelor se leaga de momentul intemeierii statului roman modern prin unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. In ianuarie 1859, imediat dupa alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei si al Tarii Romanesti, au luat nastere primele ministere de acest gen la Iasi si la Bucuresti. Actualul Minister al Cultelor a luat fiinta in anul 1862, an in care a fost inaugurat si din care si-a mentinut continuitatea pana in prezent. Acest minister a promovat intre anii 1867-1921 caracterul principal al activitatilor Bisericilor de a sustine educatia si instructia. Acest minister este prevazut cu secretariatul de stat pentru culte, departament care va sta la dispozitie pentru a va informa si a va ajuta in problemele pe care le aveti.

Secretariatul de stat pentru culte este divizat la randul lui in trei subcategorii, in trei departamente: directia relatii culte, serviciul de asistenta pentru invatamant si serviciul economic, administrativ, resurse umane si juridic. Secretariatul de stat pentru culte este nu doar o institutie publica de notorietate, ci si un adevarat sprijin al culturii romane contemporane. Din fericire pentru societatea contemporana si pentru viitorul generatiilor tinere, secretariatul de stat pentru culte a demarat o serie de proiecte care vor contribui la dezvoltarea noastra ca natiune crestina si sociala.

Secretariatul de stat pentru culte a accesat fonduri europene avand ca scop: imbunatatirea infrastructurii sociale, reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea echiparea infrastructurii serviciilor sociale, dezvoltarea durabila si promovarea turismului, restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea si modernizarea infrastructurilor conexe.In cadrul acestui domeniu major de interventie secretariatul de stat pentru culte are ca scop finantarea unor proiecte care au ca motiv conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea si protejarea monumentelor istorice.

Pe langa aceste proiecte, secretariatul de stat pentru culte acorda sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania. Sumele acordate institutilor solicitante de catre secretariatul de stat pentru culte vor fi virate in conturile acestor institutii sau in conturile unitatii centrale de cult sau in cele ale eparhiei apartinatoare. Pasii pe care trebuie sa-i parcurga o institutie pentru a intra in posesia unor fonduri sunt enumerate la sediul unde secretariatul de stat pentru culte isi desfasoara actiivtatea sau pe site-ul insitutiei.

Secretariatul de stat pentru culte pe langa toate aceste proiecte legislative si cele de dezvoltare colaboreaza si cu asociatii crestine prin care sprijina crestini adepti ai diverselor culte existente. Ministerul mentine legaturi de interes general si legaturi de interes local in mod constant cu institutii diverse si a demarat diverse initiative legislative pentru apararea drepturilor omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.