Un instrument optic este un ansamblu centrat de lentile, oglinzi şi diafragme cu ajutorul căruia obtinem imagini ale diferitelor obiecte.  In functie de natura imagunilor care se formeaza, acestea se clasifica in instrumente care redau imagini reale si instrumente care redu imagini virtuale.instrument optic

Cea de-a doua categorie, este folosita pentru examinarea directa a obiectelor cu ochiul. Acestea contin obligatoriu doua lentile si anume obiectivul si ocularul. Primul, formeaza o imagine reala a obiectului si urmatorul va oferi imaginea definitiva virtuala care este prelucrata de ochiul uman.

Specificatii instrumente optice

Instrumentele optice se caracterizeaza prin anumite caracteristici. Una dintre acestea este marirea care este definita ca raportul dintre o anumita dimensiune liniara a imaginii si cea corespunzatoare obiectului. O alta caracteristica este puterea, definita ca tangenta unghiuluisub care se vede printr-un instrument un obiect si dimensiunea liniara a obiectului pe o directie perpendiculara pe axa optica.

Grosismentul sau marirea unghiulara este raportul dintre tangenta unghiului sub care se vede obiectul prin instrument si tangenta unghiului sub care se vede obiectul cand este privit cu ochiul liber. O alta caracteristica importanta este puterea de separatie care reprezinta capacitatea instrumentului de a forma imagini separate a doua puncte vecine. Daca puterea de separatie este mare, atunci se pot distinge mai multe puncte apropiate ale obiectului.

Tipuri de instrumente optice

Toate aceste caracteristici se reflecta in diferite tipuri de instrumente optice. Telescoapele spre exemplu, au nevoie de o putere mare de separatie pentru a distinge diferite obiecte din spatiu. Este importanta si marirea insa poate pentru lunete sau binocluri care sunt destinate pentru observarea obiectelor de pe suprafata pamantului. Microscopul in schimb are de asemenea nevoie de o mare putere de separatie pentru a distinge cat mai multe microorganisme.

In concluzie, aparatele optice difera unele de altele atat din punct de vedere constructiv cat si din punct de vedere al caracteristicilor. Tot acestea determina si complexitatea unui aparat optic sau calitatea acestuia ceea ce se reflecta in cele din urma in pretul de vanzare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.