Peste 20.000 de televizoare si-au gasit un stapan in Marea Britanie si Germania inainte de Al Doilea Razboi Mondial. In SUA, folosirea televizorului a explodat dupa Al Doilea Razboi Mondial, unde datorita avansului tehnologic de dupa razboi si a expansiunii retelelor de televiziune, pretul acestor aparate a scazut. In anul 1947, Motorola a introdus pe piata televizorul VT-71, fiind si prima unitate care s-a vandut sub pretul de 200 de dolari.

televizoare-inceput

In acest fel, milioane de americani si-au permis sa-si achizitioneze cutia neagra care te punea in legatura cu lumea exterioara si iti arata si alta fata a acesteaia. Pana in anul 1962, 90% din populatia americana avea cate un televizor in casa. Cand insa pe piata aparea ceva nou, cu siguranta aparea si destui sceptici care sa puna la indoiala noua tehnologie. Nici macar directorul executiv de la 20th Century Fox, Darryl Zanuck nu a acordat noii tehnologii prea mult credit, insa istoria avea sa-l contrazica. In zilele noastre, nu numai ca nu ne imaginam cum ar fi sa nu mai avem televizor, dar avem in fiecare camera cate unul, ba chiar si in bucatarie.

Femeile stau nedezlipite de televizor cand vine vorba de emisiunile preferate, iar barbatii prefera sa nu fie deranjati cand se uita la un meci. In anul 1960, majoritatea televizoarelor foloseau exclusiv tuburile electronice cu vid, acest lucru facand televizoarele grele si instabile. Zece ani mai tarziu au aparut primele electrocasnice ce aveau piese solide, iar calitatea imaginii a crescut simtitor. Nu isi imagina nimeni cu cativa zeci de ani in urma ca doar prin apasarea unui buton, ecranul mare si negru se va aprinde si noi vom fi conectati la cele mai importante evenimente. Iata ca acest lucru este posibil astazi datorita tehnologiei aflate intr-o continua dezvoltare. In 1971, numarul televizoarelor color din SUA l-a depasit pe cel al televizoarelor alb-negru, insa in alte tari, trecerea a fost ceva mai lenta. De exemplu, in Europa, pasul a fost facut abia in anii ’80. Primul televizor color a fost produs de catre firma Toshiba in 1959, iar un an mai tarziu putea fi cumparat.

 

Televizorul color si prima telecomanda

Prima telecomanda a fost numita “Lazy Bone” avand doua functii: de pornire si de oprire, precum si de cea a schimbarii canalelor. Telecomanda era legata de televizor printr-un cablu masiv. In 1955 a fost creata prima telecomanda wireless “Flash-matic”. Cele cu infrarosu le-au inlocuit pe cele clasice in anii ‘80. Daca cumva veti crede ca dupa aceste descoperiri, evolutia si dezvoltarea televizorului au devenit anoste, va inselati. In zilele noastre, marii producatori privesc televizorul ca fiind piesa principala in interiorul locuintei. Televizorul nu este doar un aparat care receptioneaza semnalul TV, ci o intreaga masinarie care ne permite sa vizionam videoclipuri sau sa ne uitam la pozele din vacanta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.