Daca in curand vei deveni parinte si vrei sa stii ce fel de sprijin financiar iti acorda statul roman pentru cresterea si educarea noului membru al familiei, te vei putea informa in randurile ce urmeaza despre alocatia de stat pentru copii. Statul roman, mai putin ingrijorat pentru viitorul copiilor nostri, acorda alocatia de stat pentru copii si anumite drepturi mamelor si tatilor doar daca indeplinesc niste conditii speciale.

Pentru a beneficia de alocatia de stat pentru copii parintii trebuie sa fie cetateni romani, straini sau apatrizi, sa detina domiciliul sau resedinta in Romania si sa locuiasca cu copilul/copii pentru care solicita alocatia de stat pentru copii.

Te-ar putea interesa: Totul despre gradinitile de stat – merita sa iti dai copilul la o gradinita de stat?

Pentru ca alocatia de stat pentru copii sa fie aprobata copii trebuie sa se incadreze in urmatoarele categorii: sa urmeze o forma de invatamant pana la varsta de 18 ani, sa fie diagnosticati cu grad de invaliditate I si II sau cu handicap pana la varsta de 18 ani, sa aiba motive medicale dovedite cu acte medicale pentru care repeta anul scolar si sa fie copii unor cetateni straini si ai persoanelor fara cetatenie, rezidenti in Romania sis a locuiasca cu acestia.

Pentru copii de pana la 7 ani alocatia de stat pentru copii se acorda parintilor, iar pentru cei care au implinit 14 ani, se poate acorda titularului, cu acordul reprezentantului legal.

Alocatia de stat pentru copii se acorda beneficiarilor astfel: prin mandat postal la domiciliu, in cont curent personal, daca cel care beneficiaza de alocatie are un cont deschis la o unitate bancara si prin unitatile scolare, pentru copii care sunt prinsi in una dintre unitatile de invatamant.

Actele necesare unui dosar pentru alocatia de stat pentru copii sunt urmatoarele: cererea pentru alocatia de stat pentru copii pe care o face unul din parinti sau tutorele legal, copie dupa certificatul de nastere al copilului, copie dupa certificatul de nastere al parintilor si dupa actele de identitate ale acestora.

Dosarul cu actele necesare aprobarii se depune la primaries au la directia sau serviciul de asistenta sociala. In cazul in care alocatia de stat pentru copii este apobata, aceasta se acorda in luna imediat urmatoare celei in care s-a depus cererea.

Exista si alte acte care pot fi solicitate dupa caz:

  • adeverinta de la primaria de domiciliu de la celalalt parinte, in cazul in care acesta este domiciliat in alta localitate
  • certificatul de casatorie
  • hatararea de divort
  • hotararea judecatoreasca de incredintare, incredintarea in vederea adoptiei, de plasament in regim de urgenta, de instituire a tutelei
  • certificat de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap

Alocatia de stat pentru copii nu se acorda copiilor care se afla in institutii de ocrotire sau asistenta sociala, care le asigura intretinerea completa din partea statului mai mult de 15 zile calendaristice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.