Marile companii din Romania prefera sa angajeze absolventi care au treminat facultati de stat, existand in acest fel o doza de discriminare pentru cei care au urmat si au absolvit o facultate perticulara.

Din pacate absolventii care au terminat o facultate particulara au inceput sa piarda teren in fata celor care au terminat una din zecile de facultati de stat existente in prezent in Romania. Patronii sustin ca numele facultatii reprezinta cea mai sigura recomandare, la fel de importanta fiind si practica din timpul facultatii.

Pe langa faptul ca patronii prefera absolventii de facultati de stat, ei vor ca acestia sa aiba si experienta pentru ca firma respectiva sa nu mai investeasca in pregatirea lor prin training-uri.

In general acestia cauta absolventi de facultati de stat care au lucrat part-time sin u full-time, in ideea ca au mai avut timp sa se dedice si facultatii, si teoriei. Din nefericire sansele unui absolvent de facultate particulara de a se angaja sunt mult mai mici decat ale unui absolvent de facultati de stat.

Citeste si: Despre gradinitile de stat

Firmele existente in prezent, in Romania, nu primesc studenti pentru a face practica si relatia dintre companii si universitati este una mai putin colaboratoare in acest sens.

Pentru unele companii ami putin pretentioase nu conteaza atat de mult daca esti sau nu absolvent de facultati de stat, ci experienta acumulata pe parcurs sau abilitatile de a vorbi minim o limba straina de circulatie internationala.

Abilitatea de a scrie si a vorbi macar la nivel conversational o limba straina este considerata un atu important in procesul de selectie al companiilor si firmelor de recrutare personal. Companiile mari cu peste 2.000 de angajati obisnuiesc sa angajeze absolventi de facultati de stat, dar si absolventi de facultati particulare, comparativ cu firmele mici care realizeaza o selectie mai dura a candidatilor existenti, punanad accent pe experienta si mai putin pe studiile realizate.

Exista, de asemenea, companii care prefera sa investeasca in personalul angajat, sa ofere training-uri platite prin care candidati vor fi invatati tot ce trebuie sa faca pentru a avea performante profesionale bune. Astfel, aceste companii au un profit ridicat si rezultate de calitate superioara, datorita faptului ca personalul este unul bine pregatit.

Din fericire, exista si astfel de companii care acorda o sansa si celor care nu detin diplome de facultati de stat si care isi doresc un personal calificat in care investesc sume frumoase, in mod eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.