Desi ai grija de dintii tai in mod exemplar, tot trebuie sa mergi la medicul dentist de cel putin 2 ori pe an, pentru un control stomatologic de rutina si, totodata, pentru a beneficia de un periaj profesional si de un detartraj.

Avantajele de a merge in mod regulat la dentist

Controlul stomatologic o data la fiecare 6 luni este considerat a fi mai mult decat o protectie impotriva cariilor dentare, acumularii de placa bacteriana si altor probleme legate de dinti. Scopul vizitei la dentist este de a preveni bolile gingivale, cariile dentare si alte probleme care pun in pericol sanatatea dintilor si a intregii cavitati orale. Un control stomatologic obisnuit ar include, de obicei, 3 parti: un istoric medical si stomatologic (dentistul iti va pune cateva intrebari legate de ingrijirea dintilor si iti va evalua rapoartele dentare din trecut), evaluarea dentara si curatarea profesionala a dintilor.

Dentistul se va uita cu atentie la dintii, gingiile si la celelalte zone din intreaga gura. Articulatiile maxilarelor pot fi, de asemenea, parte a examinarii stomatologice, fiind elemente importante din cavitatea orala a unei persoane. Stomatologii folosesc, de obicei, o sonda speciala si oglinzi pentru a examina coroana fiecarui dinte pentru a cauta carii sau placa bacteriana. In plus, dentistul poate examina calitatea muscaturii si modul in care se potrivesc dintii impreuna.

Dupa examinarea dintilor, medicul dentist va consulta starea generala a gingiilor. Gingiile sanatoase sunt de culoare roz si sunt ferme. Gingiile bolnave, insa, sunt moi, iritate, umflate sau rosii. In cazul in care dentistul ar putea gasi depresiuni adanci in gingii, el ar putea suspecta faptul ca exista boli gingivale. Cu ajutorul razelor X, medicul dentist are posibilitatea de a gasi eventualele abcese, carii orale sau molari de minte afectati, care, cu ochiul liber, par a nu avea nicio problema. Abcesele trebuie sa fie identificate imediat, deoarece acestea pot fi o sursa pentru alte probleme, ele fiind, de fapt, niste acumulari de puroi acoperite de tesuturi inflamate.

De ce este necesar periajul profesional la controlul stomatologic de rutina?

Curatarea profesionala are rolul de a elimina tartrul si bacteriile acumulate pe dinti si pe gingii, folosind un instrumet de razuire cunoscut sub denumirea de scala. In plus fata de scala, medicul dentist va folosi un instrument cu ultrasunete care ajuta la slabirea placii bacteriene. Imediat dupa detartraj, majoritatea dentistilor lustruiesc dintii, netezind si curatand suprafetele dentare, eliminand petele suparatoare si facand dintii mai rezistenti la placa bacteriana. De asemenea, exista anumite tratamente stomatologice care folosesc fluorura pentru a opri sau incetini cariile dentare.

Pana la urma, controlul stomatologic nu este atat de rau.

Acum ca stii ce anume se petrece la un control stomatologic de rutina, ai putea crede ca o vizita la dentist nu este atat de rea, nu-i asa? Daca iti doresti o cavitate bucala 100% sanatoasa, atunci ai cel putin un motiv sa mergi o data la 6 luni la medicul dentist. Nu poti sa ai o dantura impecabila doar bazandu-te pe tine si pe instrumentele de curatare dentara pe care le gasesti in comert. Stomatologii au instrumente, unitati si, mai ales, cunostintele necesare pentru a-ti mentine dantura sanatoasa cat mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.