Acum vreo 10 ani de zile descopeream cum e să ai internet acasă. Trăiam la țară și acolo încă nu ajunseseră providerii de internet și era destul de dificil să găsești o astfel tehnologie în zonă. Datorită faptului că situația de acasă nu era una precară ai mei au avut posibilitatea să își tragă net de la Orange. Țin minte că era dial-up și pentru a mă conecta formam *99#, iar pentru a descărca un film întreg așteptam chiar și o noapte.
De atunci și până în ziua de astăzi am văzut cum au apărut cât mai multe tehnologii și cum altele mai vechi sunt înlocuite de cele noi. Cred că un deceniu reprezintă o perioadă destul de mică de timp, dar raportat la avansul pe care a luat-o tehonologia în acești ani, progresul este extraordinar (cel puțin pentru oamenii de rând). Vreau să mă refer acum, în special, la modul de comunicare dintre persoane.
Dacă în secolele trecute foloseam ca mijloc de comunicare scrisoare, iată că apoi a apărut telgraful, urmat de telefon și de internet. Odată cu apariția telegrafului și a telefonului, oamenii au avut posibilitatea de a-și transmite la distanță mai întâi mesaje, iar apoi să își audă și vocea în timp real (cu mici întârzieri), dar acest lucru îmi pare a fi un fel de revoluție științifică pentru acele timpuri.
Vorbeam ceva mai sus de apariția internetului și pentru a face legătura către Yahoo! Messenger am apelat la o mică introducere despre comunicare pentru că acesta este și scopul programului Messenger al brandului Yahoo!. Mi-am dat seama că în urmă cu câțiva ani, pentru a comunica mai mult cu anumite persoane, foloseam exclusiv Yahoo! Messenger. Foloseam acest program datorită gratuității și a ușurinței de utilizare pe care mi le oferea și nu eram singurul, ci aveam o mulțime de prieteni care îl foloseau tot timpul.
Astăzi mi-am amintit de acest program și mi-am dat seama că atât pentru mine, cât și pentru mulți dintre cunoscuții mei acest program a rămas în urmă, a murit, locul său fiind luat de aplicațiile mobile se mesagerie printre care se numără Viber, WhatsApp, Facebook Messenger, Skype etc.
Îmi pare extrem de rău când văd că o aplicație destul de bună pe care am utilizat-o ani de-a rândul și care a făcut față multor provocări din partea utilizatorilor, acum trebuie să își anunțe sfârșitul. Ceea ce a fost o luptă extrem de lungă împortiva competiție și a aparției noilor tehnologii și aplicații ce comunicare instată, acum se apropie de final.
Nu știu câți își mai amintesc ori câți încă îl mai folosesc, dar pentru mine Yahoo! Messenger a murit de ceva vreme! Până la finalul propriu-zis, eu îi doresc un simplu “Odihnească-se-n pace!”.
Official Blogger la One World Romania
De astăzi pot spune, chiar fără falsă modestie, că alături de alte câteva persoane sunt official bloggerla a 7-a ediție a festivalului de film documentar de la București, One World Romania. Am fost desemnat official blogger în cadrul unui concurs organizat de BlogalInitiative și sunt entuziasmat că pot să partcip la un astfel de eveniment putând să relatez diverse detalii pentru cititorii mei.
Festivalul One World Romania durează de pe data de 17 martie până pe 23 martie 2014 și are ca temă principală drepturile omului. În diverse săli de cinema se vor proiecta un număr de peste 50 de filme ce au fost selectate dintr-o listă ce cuprindea nu mai puțin de 200 de titluri. Din cauza unor motive obiective, nu voi putea participa la toate proiecțiile, dar voi încerca să ajung la cât mai multe.
Datorită acestei acreditări pe care am primit-o voi avea acces la toate proiecțiile (peste 50 de filme) si la evenimentele conexe (peste 10). Evenimentul de deschidere va avea loc la Cinema Pro din București, iar gala va începe la ora 20.00. În cadrul acestei seri, se vor prezenta fragmente din spectacolul de teatru documentar „Solitaritate”, regia Geanina Carbunariu si va fi proiectat în prezența regizorilor filmul „La Valle dello Jato”, un documentar despre Pino Maniaci, un jurnalist italian care luptă împotriva mafiei si corupției din Sicilia prin intermediul unui post TV instalat in propriul apartament.
Biletele pentru proiecțiile din cadrul acestui festival ce vor avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Sala “Horia Bernea” din cadrul Muzeului Țăranului Roman se găsesc online în rețeaua www.eventbook.ro sau la cinematorafe participante și costă în jur de 8 lei pentru fiecare proiecție. De asemenea, se poate achiziționa și un abonament nominal valabil pe toată durata fesivalului și costă 70 lei.
Programul complet al acestui eveniment îl puteți găsi aici, iar în decursul zilelor următoare voi reveni cu mai multe detalii.